Москва
На снимката: Корабът "Москва", заснет на 18 февруари 2022 година

Русия твърди, че корабът „Москва“ все още е на повърхността, но украинските военни твърдят, че военният кораб е започнал да потъва, след като е бил ударен.

Все пак руското министерство на отбраната заяви, че има пожар на борда на военния кораб „Москва“, флагман на руския Черноморски флот, но той е „под контрол“.

Съобщава се, че корабът е бил ударен от две украински ракети в Черно море късно в сряда вечерта. Той се прочу с това, че в началото на войната украинските войски на Змийския остров му отказаха да се предадат.

В изявление на руското министерство на отбраната се казва:

„Пожарът на крайцера „Москва“ е под контрол. Не се виждат пламъци. Запасите от боеприпаси вече не се взривяват. Крайцерът „Москва“ все още плава. Основният ракетен арсенал не е повреден.”

Екипажът на крайцера е евакуиран на намиращите се в близост кораби на Черноморския флот. Предприемат се мерки за буксировка на крайцера в пристанището.

Причините за пожара в момента се установяват.

„По-рано от министерството съобщиха, че корабът е бил „сериозно повреден в резултат на детонация на боеприпаси, възникнала в резултат на пожар“.

Южното военно командване на Украйна обаче заяви, че „Моска“ е започнал да потъва, след като е бил ударен от ракета „Нептун“.

В публикация във Фейсбук южното военно командване заяви, че ракетният крайцер е получил „значителни повреди“, а след удара на борда се е разразил пожар.

В съобщението се казва още:

„ Другите подразделения на корабната група се опитали да помогнат, но мощната експлозия на боеприпасите преобърнаха крайцера и той започнада потъва.”

Същевременно западни официални лица заявиха пред „Гардиън”, че все още не е ясно какво е състоянието на „Москва“, но заявиха, че има съмнения относно руската версия за събитията.

„Не ми е известно досега на борда на военен кораб да е имало пожар, който в последствие да е довел до експлозия на склада за боеприпаси“, каза служителят, като нарече това „забележително неумело“, ако се окаже вярно.

Длъжностните лица заявиха, че е възможно украинските сили да са повредили кораба с разработена от тях украинска ракетна система.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук