Кристалина Георгиева
на снимката: Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева беше определена като кандидатът на Европа за следващ ръководител на Международния валутен фонд.

Българката се конкурираше с още четирима икономисти, но до днешните последни кръгове на гласуване останаха само двама кандидати – тя и холандецът Йерун Дейселблум.

Дебатите продължиха 12 часа, като поне две гласувания не определиха кандидат, който да събере исканата подкрепа на 55 процента от държавите в Общността, в които да живеят поне 65 процента от населението на ЕС.

Последният кръг гласуване определи Кристалина Георгиева за победител, като Йерун Дейселблум я поздрави с избора минути след това.

Според АФП, 56 процента от страните в ЕС са гласували за Кристалина Георгиева, но изискването за квалифицирано мнозинство от държави, в които живеят 65 процента от населението на Общността не е било покрито. Държавите, подкрепили Георгиева живеят 57 процента от 500-милионното население на ЕС.

65-годишната Кристалина Георгиева, която е изпълнителен директор на Световната банка, има дълга кариера в тази институция. За да стане директор на Международния валутен фонд, трябва да бъдат променени правилата, които изискват ръководителят да е под 65-годишна възраст.

Изборът на държавите от Европейския съюз не превръщат Кристалина Георгиева автоматично в следващия ръководител на МВФ. Кандидатурите за поста могат да се подават до 6 септември, като френският финансов министър Бруно Ле Мер ръководи процеса по избора.

През годините, обаче, съществува негласно правило, базираният във Вашингтон МВФ да се ръководи от европеец, а неговата структура близнак Световната банка от американец.

Досега МВФ се ръководеше от Кристин Лагард, която подаде оставка, след като лидерите от страните в Еврозоната я избраха за наследник на Марио Драги на поста директор на Европейската централна банка.

На профила си в Туитър Кристалина Георгиева публикува наскоро черно-бяла снимка на семейството си и написа на английски: „Моите баба и дядо имаха основно образование. Майка ми и баща ми завършиха гимназия. Аз бях първата в рода, добила магистърска степен. От село в България до изпълнителен директор на Световната банка – така изглежда предоставената възможност.“

През годините Кристалина Георгиева беше сред кандидатите за редица високи постове в международни организации. Тя беше кандидат да ръководи ООН, а миналия месец беше сред обсъжданите кандидатури за председател на Европейската комисия и председател на Европейския съвет.

Кандидатурата на Георгиева за ръководител на МВФ се разглежда като опит за умилостивяване на страните от Източна Европа в Общността, след като нито един представител от тях не получи някой от петте топ позиции в Евросъюза след изборите през май, пише Ройтерс.

С работата си в Световната банка Кристалина Георгиева изгради репутация на защитник на равенството между половете, както и на лидер в борбата срещу климатичните промени, допълва агенцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук