Кристалина Георгиева
На снимката: Кристалина Георгиева

Планетата е изправена пред нарастваща дигитална Берлинска стена между географските райони, която може да окаже негативно влияние върху крехкото икономическо възстановяване. За това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предава Франс прес.

По думите й задълбочаващата се разлика в дигиталното развитие на отделните региони отслабва конкуренцията и може да доведе до загуби за глобалния БВП между 3 и 6 процента през следващото десетилетие.

„Изправени сме пред дигитална Берлинска стена заради увеличаване на рестрикциите на вноса и износа, както и поради спад в сътрудничеството в научната сфера“, каза Георгиева.

По думите й ако САЩ, Европа и Китай позволят на икономиките си да се „отделят една от друга, на компаниите ще бъде все по-трудно да бъдат толкова конкурентоспособни, колкото са сега.

„Ако раздалечаването продължи, сега доминиращите технологични играчи ще вземат още по-голям пазарен дял и ще имат по-малък стимул да бъдат все по-иновативни“, каза още тя.

Според управляващия директор на Международния валутен фонд това на свой ред ще свали международните технологични стандарти и ще ограничи оперативната съвместимост на инструментите, които компаниите ползват.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!