Кристалина Георгиева
на снимката: директорът на МВФ Кристалина Георгиева

Рецесията, в която светът непременно ще изпадне след отминаването на коронавируса, може да бъде по-тежка, отколкото през 2009 година, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщи Ройтерс.

Ако разпространението бъде овладяно, а икономическите щети ограничени, се очаква възстановяване на Фонда през 2021-а година.

“Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения. Това не само може да подкопае възстановяването, но и да разруши структурата на нашите общества. За да избегнат това да се случи, много страни предприеха широкообхватни мерки, за да овладеят кризата в здравеопазването по места и да смекчат влиянието й върху икономиката – и от парична, и от фискална страна”, каза Кристалина Георгиева на пресконференция след телефонен разговор с представители на финансовите власти от 24-те страни от Международния валутен и финансов комитет към Фонда, уточняват от агенцията.

Георгиева посочи, че досега страните, които са поискали помощ от МВФ за справяне с коронавируса са 81. Тя повтори, че организацията е готова да предостави целия си кредитен ресурс на стойност 1 трилион долара на страни, засегнати от вируса.

Георгиева каза още, че страните с нововъзникващи пазари се нуждаят от поне 2,5 трилиона долара финансови ресурси, за да преминат през пандемията. Вътрешните резерви и заемите ще бъдат недостатъчни за покриване на тези нужди, така че ще е необходимо значително финансиране от МВФ, други институции и двустранни кредитори.

Страните членки на МВФ насърчават Фонда да съсредоточи усилията си върху стъпки, които могат да бъдат извършени бързо и ефективно, включително удвояване на спешното финансиране до 100 милиарда долара и създаване на нов инструмент за краткосрочна ликвидност, казва още Георгиева.

В световен мащаб потвърдените случаи на коронавирус нараснаха до над 550 000, а смъртните случаи – до 25 000, по данни на Коронавирусния ресурсен център на университета Джонс Хопкинс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!