Кристалина Георгиева
на снимката: Кристалина Георгиева

Европейският съюз иска европеец да замени Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ), каза високопоставен служител от съюза, цитиран от „Ройтерс“.

Лагард беше номинирана от лидерите на ЕС за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), където би трябвало да започне да работи през ноември.

Имената, споменавани от служители, са тези на холандеца и бивш председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, на бившия финландски премиер Александър Стуб и на главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Въпросът бе обсъден от финансовите министри на еврозоната на среща в понеделник, каза по време на пресконференция ръководителят на Еврогрупата Марио Сентену. Не е взето решение, защото МВФ още не е отворил процедурата за избор на нов управляващ директор.

„За Испания и, мисля и за всички страни от ЕС, приоритетът е генералният директор да продължи да бъде европеец“, каза испанският финансов министър Надя Калвиньо в понеделник.

Френският й колега Брюно Льо Мер призова ЕС да намери общ кандидат възможно най-скоро.

Досега МВФ винаги е бил ръководен от европейски гражданин, макар в миналото големи и нововъзникващи икономики да са оспорвали тази практика.

САЩ обикновено не предлагат кандидат, защото според неформална сделка с европейските партньори получават ръководството на Световната банка.

Кристалина Георгиева отново попадна в полезрението на европейските лидери. Високопоставени източници от ЕС казаха, че името й било обсъждано от финансовите министри за мястото на Лагард.

Миналата седмица името на българката се завъртя и сред евентуалните кандидатури за председател на Европейската комисия, но Георгиева не успя да събере достатъчно подкрепа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!