Кристалина Георгива
На снимката: Кристалина Георгива

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева коментира търговската мини сделка между Китай и САЩ и каза, че примирието между двете страни не е достатъчно, и че е необходим търговски мир.

„Наистина е добра новина, че САЩ и Китай разговарят помежду си „, каза тя пред журналисти в началото на годишната среща на Международния валутен фонд. Но „не е достатъчно добра“.

„Не се нуждаем само от примирие, имаме нужда от търговски мир.“

Тя също така изрази надежда, че „волята ще издържи“ за сделка по Брекзит.

По повод сделката Китай-САЩ в сряда американският президент Доналад Тръмп заяви, че все още не е документ, но се подготвя. Той напомни, че Китай се ангажира с по-големи покупки на американски износ на селскостопански стоки и направи отстъпки заради икономическия натиск от Вашингтон.

„Те искат да сключат сделка. Те трябва да сключат сделка. Икономиката им е наранена много лошо от това, което сме направили ние и митата“, каза Тръмп.

Пазарите се оживиха в петък, когато беше постигната сделката, което доведе до облекчение след стабилната ескалация в търговския конфликт САЩ-Китай.

Миналата седмица Тръмп приветства пробив по сделка от „първа фаза“, която според него е значителна и включва скок в покупките на американски селскостопански продукти, а също така обхваща интелектуалната собственост, финансовите услуги и валутите.

Коментарите на служители в Пекин обаче предизвикаха скептицизъм относно значението на споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук