Кристина Георгиева МВФ
Кристалина Георгиева, председател на МВФ

Глобалните правителства трябва да работят заедно, за да посрещнат големите разходи, както при финансовата криза през 2008 г., за да помогнат на икономиката да издържи щетите от пандемията на коронавируса, заяви председателят на МВФ Кристалина Георгиева. Развиващите се пазари са изправени пред масивен отлив на пари и също ще имат нужда от подкрепа, каза тя в блог.

Георгиева отново обеща, че МВФ „е готов да мобилизира капацитета си за заем от 1 трилион долара, за да помогне“, от тях 50 милиарда долара ще бъдат насочени към развиващите се икономики.

Правителствата са предприели някои стъпки, особено в сферата на здравеопазването, за ограничаване на разпространението на COVID-19, но те „трябва да продължат и разширят тези усилия за достигане до най-засегнатите хора и бизнеси – с политики, включващи увеличен платен отпуск по болест и целеви данъчни облекчения „, смята Георгиева. Изискват се повече от усилията на отделните държави.

„Докато вирусът се разпространява, нуждата от координиран и синхронизиран глобален фискален стимул се засилва“, подчерта тя.

Междувременно Федералният резерв на САЩ обедини усилията си в неделя с Европейската централна банка и други банки, за да гарантира, че глобалните финансови пазари имат гарантиран достъп до достатъчно пари, за да продължат да действат – „стъпки, за които знаем, че са работили и преди“, каза Георгиева, добавяйки, че вероятно развиващите се пазари също ще се нуждаят от подкрепа.

Тя цитира данни на глобалната банкова група „Институт за международни финанси“, показващи, че инвеститорите са изтеглили близо 42 милиарда долара от развиващите се пазари от началото на кризата.

„Това е най-големият отлив, който някога е регистриран – алармира Георгиева – В бъдеще може да има нужда от суап-линии за развиващите се пазарни икономики.“

По думите й централните банки в онези страни, които са изправени пред стрес на финансовия пазар, могат да използват интервенции на валутния пазар, както и „управление на потока на капитали“ /термин, който може да се отнася до ограничения за това колко пари могат да бъдат изтеглени от страната/ като полезен инструмент за допълване на други действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!