Софийският градски съд отмени постоянното задържане на Кристиан Николов, подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков при катастрофа миналия Великден, и го пусна с по-лека мярка за неотклонение – домашен арест с електронна гривна.

Според съда престоят в ареста му е дал съответното отражение. В затвора Николов бил с добро поведение, работел и проявявал усърдие, заради което получил писмена похвала от началника. Освен това помагал на администрацията. Посещавал и курсове по компютърна грамотност.

Самият Николов заяви, че напълно осъзнава причинената трагедия и за втори път поднесе съболезнования на близките на Цветков. Той поиска да бъде пуснат под домашен арест.

Магистратите приеха тезата на защитата, че няма опасност Николов да се укрие или да извърши друго престъпление и промениха мярката му за задържане. Решението им обаче не е окончателно и подлежи на протест и от прокуратурата веднага заявиха, че ще го направят. Това означава, че той ще остане под стража да окончателното произнасяне на Софийския апелативен съд след седмица.

Адвокатът на Николов – Константин Симеонов, уточни, че електронната гривна ще следи клиентът му да не напуска адреса си.

На днешното заседание се очакваше да представена ключова експертиза, но вещите лица не се явиха заради годишен отпуск. Делото е почти пред финал, но се чакат още няколко експертизи. Една от тях е за психиатричното и психологично състояние на Николов, който трябва да бъде прегледан. Това е едно от ключовите решения, което ще даде отговор дали става дума за умишлено убийство, както твърди държавното обвинение, или за смърт без предварителен умисъл, както настоява защитата.

През 2020 г. навръх Великден журналистът и телевизионен водещ Милен Цветков загина в катастрофа, след като джип се заби в колата му на светофар на бул. Черни връх в София. Извършените до момента експертизи доказваха, че подсъдимият Кристиан Николов е карал с близо 100 км/ч и е имал няколко вида наркотици в организма си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!