Румен Радев

Кризата се дължи на това, че години наред България не взе решение в областта на енергетиката. Това стана ясно по време на кръглата маса, организирана от президента Румен Радев на тема „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС“.

Радев заяви, че очаква интензивна работа на правителство и всички партньори за намиране на решения в много кратки срокове.

„Имаше смисъл от тази дискусия, за да се види, че можем да решим проблемите и да преминем през тази криза само единствено на базата на диалог и на една много добра координация и взаимодействие помежду си“, каза той.

Страната ни е в разговори с други държави от Южна Европа по отношение на въглеродните емисии, каза още Румен Радев.

Държавният глава изрази надежда, че Европа ще си извади поука за скоростта на зеления преход, който безспорно е необходим.

„Категорично е необходим, но ние не трябва да губим баланса по отношение на социалното положение на европейските граждани – един въпрос, който вече Европа се връща към него, със своето съобщение от 13 този месец и по отношение на запазване на конкурентоспособността на ЕС“.

Той коментира и предложенията на работодатели и синдикати.

„Да, категорично трябва държавата да помогне- В това спор няма. Очаквам по възможно най-бързия начин да се уточнят механизмите, по които това да стане в рамките на закона. България пропиля дълги години, в които не се намери смелост и далновидност и не се взе нито едно важно решение в областта на енергетиката. Нито едно. Затова сега влизаме тук в тази ситуация с една изострена глобална криза, служебно правителство без пълномощия, без парламент, да взема решения, които са и краткосрочно, но повярвайте тези решения, които се предлагат тук като краткосрочни и кризисни, те имат дългосрочен ефект. Те на практика част от тях са стратегически“, каза още Румен Радев.

Янев: Бързи решения няма

Министър-председателят Стефан Янев обърна внимание, че бързи и лесни решения няма.

„Трябва да има представяне на различните гледни точки, трябва да има познаване на ситуацията в нейната едновременна и дълбочина, едновременно и в различните сегменти на заинтересованите страни. В същото време вероятно на повечето от вас в резултат на дискусията им е ясно, че бързи и лесни решения няма. Всяко едно решение трябва да се осмисли, да се огледа от неговата законосъобразност и целесъобразност. Това е именно нашата задача. В този смисъл ще бъде подготвена и позицията, която ще приемем и на Министерски съвет и ще бъде представена и защитена от президента на предстоящия съвет в края на седмицата“, обясни той.

Какво става с Интерконектора?

От своя страна председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че ако строителството на Интерконектора България – Гърция не бъде завършено до 31 декември тази година, то строителят трябва да плаща санкции по 90 хил. евро на ден.

„По отношение на високите цени на природния газ – уви, Европа е почти изцяло зависима от външни по отношение на Съюза доставчици, Норвегия по призива на ЕС увеличи своите доставки и би трябвало други доставчици, аз направо ще кажа преди всичко Руската федерация, ако увеличи своите доставки може би с пускането в действие на „Северен поток 2″ ,което би трябвало да се ускори, би намалило цената на природния газ в следващите месеци.

Разбира се, от важно значение е да се увеличат и доставките на втечнен природен газ, защото съюзници на ЕС би трябвало да окажат определено съдействие“, каза още Иван Иванов.

Той обясни, че вторият показател – това са високите цени на емисиите въглероден диоксид.

„Там ключат е в ръцете на ЕС. В Брюксел функционира платформата за търговия с емисии. Ако на тази платформа, се увеличат количествата на предлаганите въглеродни емисии, това по естествен път ще намели и тяхната цена. Това особено е важно за България предвид обстоятелството, че почти 47 % от нашит емощности са термични централи“, коментира Иванов.

По отношение на природния газ българския регулатор е изпълнил всичките предявени изсиквания към него, с оглед да се ускори българо-гръцкия интерконектор. Ние вече завършваме лицензирането на „Ай Си Би Джи“ като търговец за пренос на природен газ. Веднага след като постъпи заявление, ще разгледаме и сертифицирането на оператора като преносен оператор през този интерконектор. Особено важно е да бъдат спазени две ключови дати.

До 31 декември да завърши строителството. Ако това не бъде направено, строителят да понесе своите санкции, които са по 90 хил. евро на ден и второ, до 30 юни да бъдат завършени всичките тестове и разрешения така, че най-късно на 1 юли Интерконекторът да заработи. Ако това не бъде изпълнено, това ще бъде само в ущърб на нашата енергетика и икономика като цяло„, допълни още Иван Иванов.

Общините се нуждаят от постановление на МС

„Експлоатацията на детските градини, болниците, яслите и всичко онова, което е като публични услуги и всичко онова, което е към общините, в един момент ще има голямо затруднение“. Това каза председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Община Велико Търново Даниел Панов по време на кръглата маса.

По думите му първото нещо, което новото Народното събрание трябва да приеме е законопроект, който да даде право на общините да участват на регулирания пазар.

„Трябва да има един кризисен щаб, който краткосрочно да има позиция. Българските общини са в затруднено положение. Една малка община в Южна България, която вече си е получила сметката за електроенергия. Тя е два пъти повече и колегата пита какво да прави. Да спира ли уличното осветление?“, попита Панов.

Той изрази убедеността си, че пари има.

„Парите не са изтекли по тръбите или по електропреносната мрежа. Те са някъде в предприятията“, каза Даниел Панов.

Протестът за утре остава

Работодатели и синдикати се обединиха срещу високите цени на електроенергията и ще излязат утре на протест в защита на над 600 хиляди небитови потребители.

След срещата работодателските и синдикалните организации обявиха, че не се отказват от националния протест в София, който е планиран за утре (19 октомври).

„Не се разбрахме нито какви мерки, нито как, нито кога ще бъдат предприети, за да се компенсират високите цени на тока и природния газ“, заяви на пресконференция президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

„Ако септемврийските сметки са били умножени по две, то октомврийските ще са по три“

„България е привилегирована заради ядрената си централа, въглищните си централи и малкото количество централи, произвеждащи ток от газ. Настояваме за бърза компенсация – 75% от надзвезите суми – разликата между цената на борсата ден напред и 119 лева прогнозната цена на КЕВР. Това трябва да бъде направено незабавно. Тези суми могат да бъдат платени в рамките на две седмици“, каза председателят на АИКБ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!