Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

Тежко на тази страна, в която прокуратурата е единствената, която може да свърши работа по контрол и регулация. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред медиите преди заседанието на ВСС.

Ако прокуратурата може да прави всичко, за какво са ни регулаторни органи, попита Зарков и допълни: “Мислите ли, че прокуратурата трябва да се занимава с качеството на сладоледа? Не!”

„Имаме органи като КЕВР, ЦИК, КФН и ако считаме, че прокуратурата може да прави всичко, за какво са ни те?, попита Зарков.

„Когато парламентът не си върши работата, се разпада, а с прокуратурата не се случва нищо, ако не си върши работата“, посочи правосъдният министър.

„Стигнахме до там, че да нямаме доверие на институциите“, подчерта правосъдният министър.

„Ако новото издание на НС не иска да се разпадне, ще трябва да се заеме с конституционните си задължения далеч по-прецизно“, смята Зарков.

Коментарът на Зарков бе по повод искането до Конституционния съд за тълкуване на правомощията на главния прокурор.

„Разделението на властите е постановено в Конституцията. Администрацията контролира определени неща, а прокуратурата трябва да гони престъпниците и да отменя незаконосъобразни актове“, посочи Зарков.

Според него има власти, в т.ч. НС, които осъществяват контрол на администрацията.

„Има стотици органи, които ако не си вършат работата, същата тази Конституция е създала правила да бъдат санкционирани. За разлика от някои институции, политическата власт може бъде променяна“, каза министърът.

„ВСС ще работи извън мандата си по аналогията на решението на КС за Инспектората на съвета“, каза Зарков.

Грешка беше, че НС не избра членове на  ВСС, посочи правосъдният министър и призова новият парламент да не я повтаря.

„Последните парламенти трудно събираха обикновено мнозинство, камо ли – конституционно. Това не оправдава“, коментира Зарков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук