Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Днес в 13:00 часа, на „Дондуков” 2, ще се състои Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.

Заседанието ще бъде на тема: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“.

„Ако искаме да имаме правова, демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта“, коментира държавният глава миналата седмица, когато обяви свикването на КСНС.

Радев вече сне доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който излезе в отпуск заради разследване по искане на главния прокурор.

Румен Радев отбеляза, че е важно органите, които следят за наличие на корупция да бъдат пример за чистота.

„Имаме сериозен проблем на доверието в държавността и с оставките партиите казват, че проблемът е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата“, допълни президентът.

Иначе днес инспектори от столичния район Слатина трябва да започват проверка за законността на постройките на терасата на апартамента на антикорупционния шеф Пламен Георгиев.

Ако инспекторите решат, че те са незаконни, Георгиев ще трябва да ги отстрани в срок от 1 до 3 месеца.

На 4 април Пламен Георгиев обеща „пълно съдействие на прокуратурата при проверката.

„Винаги съм спазвал законите и в моята дейност съм се ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти.Образуваната проверка е повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия. С оглед нормалното протичане на проверката и нейната безпристрастност излизам в отпуск, за да няма никакво съмнение, че по какъвто и да е начин бих повлиял на резултатите от същата“, пишеше в изявлението на Пламен Георгиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!