президентство

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания”.

Заседанието ще се проведе на 10 януари от 14.00 часа. В него участват председателите на парламентарно представените политически сили.

„Важно е да има позиция на този най-висш политически орган. Трябва да ускорим процеса по евроинтеграция на РС Македония, но при зачитане на националния интерес. Важно е да разберем, че правата на македонските българи, създаването на условия за тяхното пълноценно включване в обществения, в политическия, в културния живот на страната е въпрос от изключителна важност и за България. Аз не веднъж съм призовавал и за прекратяване на езика на омразата“, коментира президентът Радев дни преди КСНС.

В навечерието на заседанието на съвещателния орган премиерът Кирил Петков коментира, че темата РС Македония е национален въпрос и всички мнения трябва да бъдат чути. Той бе категоричен, че позицията на страната ни към преговорния процес се запазва. В управляващата коалиция има обща и ясна позиция, съгласувана пред очите на целия български народ.

Още следващия вторник, 18 януари, българският премиер ще отиде в Скопие на среща с бъдещия северномакедонски лидер Димитър Ковачевски. Посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между двете държави. То ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси.

„Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи РС Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и РСМ ще имаме от този процес“, заяви Кирил Петков.

Пред държавната македонска агенция Ковачевски пък коментира, че посреща Кирил Петков с очакване за изграждане на конкретно приятелско отношение и общуване между двете страни на всички нива. Бъдещият премиер добави, че потенциалът трябва да бъде използван от работните групи, както и в работата на двете правителства, на компаниите от двете държави, двете общества и всички значими фактори.

Имаме намерение да навлезем по същество в този процес, за да постигнем резултати и да достигнем до логично приближаване на позициите, включително и до точката, когато България ще бъде най-голямата ни подкрепа за евроинтеграцията ни. Подобно нещо успяхме да направим с Гърция. Убеден съм, че с добра воля и много работа ще успеем да постигнем и с България, добави той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук