Куба
Куба

Грешно е схващането, че Куба е евтина страна, както много хора си представят. Това разказаха пред БНР журналистките от Dir.bg Юлия Владимирова и Кристина Димитрова, които преди дни се завърнаха от Куба.

„Има две страни – автентичната Куба, която е на кубинците, и туристическата Куба. В туристическата никак не е евтино. Мит е, че е скъпо да стигнеш до Куба, а там е много евтино. Дори чух, че турист може да плати 50 евро за пица. В таксито също туристите плащат много по-скъпо. Кубинците имат едно много специфично отношение към парите, защото ги нямат и има фетишизация към тях“, обясни Юлия Владимирова.

Заплатата на държавен служител в Куба е между 20 и 30 евро месечно, каза Кристина Димитрова и уточни, че 1 евро е 150 песо, ако обменът се извърши в банка, а на улицата курсът е 300 песо за евро или долар, тъй като европейската и щатската валута са с еднаква стойност за кубинците.

В Куба няма градски транспорт, не можеш и да си поръчаш такси, разказа Кристина Димитрова.

„Имат маршрутки, които спираш на улицата, казваш им за къде си и се пазариш за цената. Другият вариант е да се качиш заедно с непознати хора в такси, характерните стари коли. Ние попаднахме в едно такова такси – на предната седалка имаше две непознати жени, ние на задната, беше много интересно!“, добавя тя.

По думите на журналистките икономическата ситуация в Куба „не е розова и причините за това са от дълги години – страната е много изолирана, има дългогодишно ембарго от САЩ и хората не могат да пътуват в чужбина, което много ги тревожи“ .

„Ако кубинците искат да емигрират, за да намерят надежда в Европа или другаде, е много трудно институционално да предприемат това. Остава им надеждата единствено държавата да предприеме мерки за своите граждани“, коментира Юлия Владимирова и подчерта, че кубинците много обичат страната си и голяма част от тях не искат да я напускат, а се надяват, че „един ден ще се случат промени, които ще им донесат по-добър живот“.

Не си представяйте Куба като Северна Корея, препоръчаха журналистките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук