битоля
На снимката: Ламбе Алабаковски

Ламбе Алабаковски, който бе осъден условно за палежа на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля, каза, че е радостен и щастлив от това, което е направил, съобщава сайтът Пресс 24. Изявлението Алабаковски е направил в „Бомбакис подкаст”. 

„Това беше кулминацията на всички патриотични чувства, които всички имаме, но не ги изразяваме. Или ги изразяваме по различни начини. Това е прилив на емоции. От днешна гледна точка съм много щастлив от това, което направих, защото в крайна сметка, след толкова време, всичко това излезе в полза на нашият народ. Никой няма право да те провокира в твоята собствена къща и да ти поставя ултиматуми“, каза Алабаковски.

През юни, Алабаковски беше арестуван

за палежа на Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля

и получи най-ниската присъда – шест месеца условно.

Алабаковски се появи и като говорител на протестите срещу преговорната рамка, които опозицията организира през лятото.

В края на миналия месец стана ясно, че Сдружение културен център „Иван Михайлов“ е заличено от Централния регистър, като действието е в резултат от промяна на Закона за сдруженията и фондациите, гласуван единодушно в парламента на Северна Македония. Със задна дата той забрани създаването на организации, които с името, програмата, целите и дейността си подбуждат и призовават към агресия, разпалване на национална, расова, религиозна омраза или друга нетърпимост, нетолерантност, геноцид, изтребление, разпространяване и подпомагане, подбуждане и одобряване на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Трети райх.

Сдруженията имаха тримесечен срок, в който да променят имената си, нещо, което от Сдружение „Иван Михайлов” не направиха. Комисията за използване на личните имена даде отрицателно становище за използване на името Иван Михайлов с аргументите, че името

представлява провокация към националните чувства

на хората в Северна Македония, защото става дума за човек, близък до фашистката идеология, който с действията си отрича уникалността на македонския народ, а в същото време времето предизвиква нетърпение, нетърпимост и омраза в македонския народ общество.

Председателят на сдружение „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски реагира на „Фейсбук“ профила си, че представителите на

македонските българи в Северна Македония ще търсят правата

си в Страсбург, което беше споделено на страницата на сдружението, където вече стои снимка с емблемата на сдружението и надпис: Забранени, но непобедени!

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук