Лиз Тръс
На снимката: Лиз Тръс

Това беше революция, която се подготвяше 11 години.

За една малка, но гласовита група десни либертарианци назначаването на Лиз Тръс за министър-председател на Обединеното кралство на 6 септември изглеждаше триумфалната крайна точка на един епичен и невероятен поход, който ги доведе от периферията на британската политика до най-великите коридори на властта в Уайтхол.

В продължение на малко повече от десетилетие група малко известни политици, маргинални мозъчни тръстове и откровени медийни фигури помогнаха на партията на торите и на нацията, която тя ръководеше, да се превърнат от визията на Дейвид Камерън за т.нар. състрадателен консерватизъм – прегръщащ хъскита и всичко останало – в подкрепящо Брекзит, прегръщащо свободния пазар и намаляващо данъците джудже.

Това им отне четирима премиери, четири парламентарни избори и един решаващ за епохата референдум – но с Тръс начело те най-накрая изживяха мечтата си. Страната щеше да бъде преобразена по техен образ и подобие.

Това продължи 44 хаотични дни и не повече.

„Те почувстваха, че техният момент най-после е дошъл“, казва Тим Бейл, професор по политика в университета „Кралица Мери“ в Лондон. „Това щеше да докаже, че Брекзит не е бил ужасяваща грешка, а фантастична възможност. Но, разбира се, тъй като винаги се е основавал на фантазия, той винаги е трябвало да се сблъска с реалността“.

Тръс беше избрана за лидер на Консервативната партия – а оттам и за министър-председател на Обединеното кралство, миналия месец с гласовете на едва 81 000 партийни членове – група, достатъчно голяма, за да победи по-центристкия ѝ опонент Риши Сунак, но все още достатъчно малка, за да се побере удобно на стадион „Уембли“, където е домът на английския футболен отбор.

Тази група от истински вярващи беше привлечена от нейните опияняващи обещания за държава с ниски данъци и регулации, която ще се възползва от възможностите, предоставени от Брекзит.

Но веднага след като премиерът Тръс започна да изпълнява обещанията си – чрез „минибюджет“ на 23 септември, който включваше десетки милиарди лири под формата на нефинансирани данъчни намаления, както и мащабна схема за енергийни субсидии – пазарите започнаха да се сриват. В рамките на няколко дни стана ясно, че Тръс е предизвикала икономическа криза – криза, която доведе до спад в рейтинга на Консервативната партия, както и в стойността на паунда.

Нейните депутати, изправени пред електорална забрава, бяха ужасени.

През следващите седмици Тръс беше принудена да уволни своя министър на финансите Куаси Куартенг и да промени по-голямата част от икономическата си програма в отчаян опит да стабилизира пазарите. Тази седмица вътрешният ѝ министър Суела Брейвърман последва Куартенг и излезе през вратата. Депутатите на Тръс се разбунтуваха, като някои от тях публично поискаха главата ѝ. Подкрепата бързо се изчерпа.

В четвъртък сутринта, след катастрофален опит да накара депутатите си да гласуват против собственото си обещание в манифеста да не се подновяват проектите за фракинг в Обединеното кралство, тя призна, че играта е приключила.

Разбира се, катастрофалните шест седмици на власт на Тръс бяха унижение за самия министър-председател, но също така и за либертарианската десница на Консервативното движение, която от години се бореше в нейния ъгъл.

Победители и губещи

„Доста съм разстроен от това“, казва Марк Литълууд, генерален директор на Института по икономически въпроси (ИИВ), един от десните уестминстърски мозъчни тръстове, вдъхновили програмата на Тръс. (Той, както и повечето от интервюираните за тази статия, говори след изоставянето на икономическата програма на Тръс в началото на седмицата, но преди тя да подаде оставка в четвъртък следобед).

„Всъщност изглеждаше така, сякаш имаме ново правителство, което в много общи линии споделяше анализа на МАЕ за проблемите на нашата икономика и за това, че тя не е достатъчно пазарно ориентирана.“

Но Тръс е провалила „политическото изпълнение“, а не икономическото мислене, настоява Литълууд, съжалявайки, че „ако изпълнението се обърка, това се отразява на идеите“.

Всъщност консервативните либертарианци обясняват провала на Тръс по различни начини. Според тях тя не е била достатъчно ясна относно това, което прави, и причините за това са: направила е съобщенията в грешна последователност; отказала е да съчетае намаляването на данъците с ограничаване на разходите; не е успяла да представи независими доказателства, че плановете ѝ ще работят.

„Положението, в което се намираме сега, е, че тези реформи по същество не са били изпробвани“, настоява Литълууд. „Нейните опити за осъществяване на промени бяха твърде прибързани; твърде забързани; необмислени; наивни в някои отношения.“

Бившият лидер на UKIP Найджъл Фараж е друг десен либертарианец, който от десетилетия се застъпва за идеите за ниски данъци и малка държава.

„Мисля, че надеждата беше, че бюджетът на Куартенг ще отбележи много важен момент“, каза Фараж. „Сега изглежда, че тази надежда е мъртва. И аз смятах, че е мъртва от много, много дълго време. Хората от Консервативната партия, с които разговарям и които мислят на моята вълна, почти са се отказали.“

Но торите, които се противопоставят на либертарианската програма, се радват на нейния провал – ако не на катастрофалните последици както за страната, така и за партията. „Лекият флирт с либертарианството на Чаеното парти беше задушен още при раждането и мисля, че за общото щастие на партията на торите това трябва да се разглежда като нещо добро“, заяви пред Би Би Си британският депутат от Консервативна партия Саймън Хоар.

Един от министрите в кабинета добави: „[Либертарианците] ще трябва да се приспособят към реалността като всички нас. Те не могат да се противопоставят на пазара.“

Ники Морган, бивш министър от кабинета, която преди това беше съпредседател на центристката фракция на торите „Една нация“, заяви, че сега партията ѝ трябва да се върне към предишния си широкообхватен подход.

„Задачата на крилото на партията „Една нация“ е почти да пренебрегне либертарианската десница и да се заеме с утвърждаването на политиката на една нация и да докаже на всички от Лиз Тръс надолу, че ако искаме да останем на власт, то да бъдем здрави и разумни в средата е много по-силно място“, каза тя.

Дългият поход

За някои представители на консервативната десница т.нар. трусономика е неизбежната крайна точка на похода към дерегулация, започнал с движението за Брекзит в началото на 2010 г. Фараж беше един от редица мислители на Брекзит, които искаха Обединеното кралство да напусне ЕС в опит да се повиши конкурентоспособността на бизнеса.

Проф. Бейл заяви, че либертарианското течение в Консервативната партия всъщност е съществувало от десетилетия, но каузата Брекзит го е окуражила и изкарала на преден план.

Повратният момент настъпи през 2011 г., когато редица депутати от дясното крило на Консервативната партия – много от тях новоизбрани през предходната година – се разбунтуваха срещу тогавашния премиер Дейвид Камерън и гласуваха в подкрепа на референдума за членството в ЕС. „Това беше първият път, когато те осъзнаха силата си“, казва Бейл.

В цялата страна се засилваха настроенията срещу ЕС, подхранвани от кризата в еврозоната и нарастващите нива на имиграция.

„Колкото по-силна ставаше UKIP, толкова по-окуражени ставаха торите-брекзитъри“, казва Фараж. „2011 г. беше моментът, в който UKIP изведнъж започна да заема второ място на частичните избори. Тази група в партията на торите и тази група извън партията на торите – а именно моята група – винаги са имали много сходни политически цели.“

Камерън се уплаши и натискът отвътре и извън партията му го принуди да се съгласи на референдум за членството на Великобритания в ЕС. Той беше спечелен от подкрепящата напускането страна през 2016 г., приветствана от силно изразената част от дясната британска преса, която също подкрепя ниските данъци и дерегулацията.

„Референдумът позволи на всички тях да се обединят около един-единствен въпрос“, казва Дейвид Йеланд, бивш редактор на притежавания от Рупърт Мърдок вестник „Сън“, подкрепящ Брекзит, който сега се обявява срещу влиянието на десните медии.

„Десните от Консервативната партия и техните поддръжници в медиите и в света на мозъчните тръстове знаеха, че имат един шанс. Трябваше да спечелят Брекзит, в противен случай с тях беше свършено. И те го направиха. И оттогава това ги окуражава“.

Настояването продължава

След като Камерън беше принуден да напусне поста си, следващата битка на групата беше с неговата наследница Тереза Мей, евроскептик и привърженик на оставането, която се опита да договори по-малко драстична форма на Брекзит, която щеше да остави Великобритания обвързана с много от правилата и регулациите на Брюксел.

Фараж заяви, че „хлабавите отношения“ между подкрепящите Брекзит либертарианци вътре и извън партията на торите са запазили влиянието си върху новия лидер на торите, като в крайна сметка са блокирали предложеното от нея споразумение за Брекзит в парламента и са я принудили да подаде оставка.

След това Борис Джонсън се превърна в следващия министър-председател, истински активист на кампанията „Гласувай за напускане“, който успя да прокара твърдата форма на Брекзит, за която групата мечтаеше. Но неговата лична марка вътрешна политика не беше толкова по вкуса им – един вид високоразходен бустеризъм, който се хареса на милиони тори и избиратели, подкрепящи Брекзит, ако не и на либертарианската десница.

„Ядрото на брекзитърите не беше ултралиберално“, обясни бившият депутат от торите Стюарт Джаксън.

„Имаше неколцина, които искаха [Лондон да се превърне] в Сингапур на Темза, но по-голямата част от депутатите и определено избирателите на Брекзитърите бяха много повече от това, което бих нарекъл комунитари“.

Джаксън обаче каза, че вакуумът от идеи за това как най-добре да се реагира на Брекзит, дори сред много брекзитъри, оставя място за либертарианците да го запълнят. „Те бяха единствените в града по отношение на нова интелектуална концепция, върху която Великобритания можеше да се консолидира, бидейки извън Европейския съюз“, каза той.

С напускането на Джонсън през юли след поредица от лични скандали, такива като Литълууд – както и неговите братя по оръжие в съседните мозъчни тръстове Съюз на данъкоплатците и Институт „Адам Смит“ – се оказаха във възход.

Техните идеи се харесаха на Тръс, която въпреки че не беше привърженик на Брекзит по време на референдума, беше привърженик на либертарианската кауза, и на бъдещия ѝ финансов министър Куартенг. Амбициозната двойка беше сред колегите, които през 2012 г. написаха станалата печално известна брошура, наречена „Британия без окови“, предлагаща радикални десни решения на икономическите проблеми на Великобритания.

По-малко от два месеца след напускането на Джонсън тяхната икономическа перспектива най-накрая беше подложена на изпитание – и се взриви от удар.

Следата в историята

Докато Тръс и Куартенг гледат назад към пепелището на кратката си кариера на „Даунинг стрийт“, десницата, подкрепяща Брекзит, ближе раните си и се чуди накъде да поеме по-нататък.

Шанкър Сингам, друг либертариански мислител, който е близък до Тръс и МАЕ, настоява, че е твърде рано да се каже дали програмата за ниски данъци и ултраконкуренция е твърде увредена от експеримента на Тръсономика, за да се появи отново в близко бъдеще.

„Атмосферата е много трескава и нещата трябва да се успокоят“, каза той. „Тук има голяма историческа дъга и минибюджетът на Лиз Тръс не променя изведнъж историческата дъга.“

Литълууд настоява, че ще има още един шанс за прилагане на либертариански политики след по-малко от десетилетие, като се имат предвид структурните икономически проблеми, пред които е изправена Великобритания.

„Ако този [минибюджет] беше минал толкова гладко, колкото си го представях в мечтите си, а не толкова зле, колкото мина в живия ми кошмар, мисля, че можехме да свършим доста от това сега“, казва той. „За съжаление, голяма част от тях вече не са на дневен ред, но мисля, че ще трябва да се върнем към тях.“

Брекзитърите с други убеждения – а такива има много – обаче се надяват на спешна промяна на посоката.

„Визията за Брекзит като „Давос на Темза“, която някога е била споделяна само от 10 процента от консервативния електорат, е мъртва“, пише Матю Гудуин, академик, който е очертал възхода на популистката десница. „Единственият път напред за Консервативната партия сега е да се върне към това, което Брекзит наистина беше за 90-те процента, и да възстанови връзката с електората си през 2019 г.“

Но Бейл от университета „Кралица Мери“ вярва, че либертарианското течение сред консерваторите завинаги ще се крие точно под повърхността, настоявайки, че техните радикални решения за болестите на нацията все още не са изпробвани правилно.

„Когато космическият кораб не пристигне“, казва той, „сектантите просто казват: „сбъркахме датата“ и че той ще дойде след две години“.

Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук