Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка, а дългосрочно партньорство, което дава възможност на българските Военновъздушни сили да посрещат успешно новите предизвикателства в сектора, заяви министър-председателят Бойко Борисов на годишната бизнес закуска с Американската търговска камера в България, по време на срещата си с представители на компанията „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. Премиерът говори и за големите енергийни проекти на България, като се спря повече на АЕЦ „Белене“ и предрече, че от него може да излезе „красив“ проект заради разнообразното международно участие.

Акцент на разговора за самолетите бе дългосрочното сътрудничеството, което ще се реализира, благодарение на Програмата за индустриалното партньорство. Тя е част от процедурата по придобиването на изтребителите и се регламентира с договор между Министерството на икономиката и „Локхийд Мартин“. Благодарение на клаузите в него за първи път такъв тип западен образец самолети ще бъдат поддържани и ремонтирани в България и то от наши специалисти. Ще бъдат създадени също работни места и ще се внедри уникално за страната ни ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

По време на срещата на премиера Борисов с Ранди Хоуър, директор на „Бизнес развитие на F-16“, и Лиза Херман от „Международно бизнес развитие за Централна Европа“ в компанията, бе отбелязано, че F-16 е най-удачният многоцелеви боен самолет за България и изцяло покрива нуждите на страната ни за отбрана, както и за изпълнение на задачите в рамките на НАТО. Модерният изтребител е на въоръжение в 28 страни в света, включително и при нашите съседи – Гърция и Турция.

Представителите на американската компания подчертаха пред българския министър-председател, че само в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 броя от летателното средство, което го прави най-продавания военен изтребител и най-използвания в реални военни действия.

„България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени на Срещата на върха в Уелс през 2014 г.“, акцентира премиерът Борисов. Той посочи, че от началото на 2018 г. активно прилагаме националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г. „Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през настоящата година тази цел вече е постигната и в края на 2019-а разходите за отбрана се очаква да надвишат 3% от БВП“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

На срещата, на която присъства и министърът на финансите Владислав Горанов, бе обсъдено още, че индустриалното партньорство на България с американската компания, ще развие талантите в науката и инженерните дейности в сектора. Предвижда се също „Локхийд Мартин“ да предостави на националната ни Военновъздушна академия най-съвременното обучение на пилоти и механици по програми, направени от компанията за Военновъздушните сили на САЩ. Това ще позволи да се възпита изцяло ново поколение пилоти, което е един от най-важните резултати на партньорството на страната ни с американската компания.

Според Борисов България е постъпила правилно, като е купила реакторите за АЕЦ „Белене“.

„Правилно си го платихме (проекта – бел. ред.), да са си наши реакторите и като собственик ще си търсим вариант“, каза премиерът пред представителите на бизнеса.

България беше осъдена от руската страна да плати 600 млн. евро за поръчаните без договор реактори през 2016 г. Оттогава оборудването стои неизползвано на площадката в Белене.

Проектът може да стане „много красив“, смята премиерът, като подчерта, че догмата „руски реактори – руска централа“ вече е невалидна и остъряла.

„Американски турбини, френско-германско оборудване – би бил много красив проект, но ще си каже думата конкуренцията“, каза Борисов, вераятно имайки предвид конкурса за оферти през август, когато американската „Дженерал електрик“ и френската „Фраматом“ предложиха да участват като доставчици на оборудване и да помагат с финансовото структуриране на проекта.

След изказването на Борисов енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на журналистически въпроси разясни, че в хода на преговорите по обвързващите оферти е възможно конфигуриране на инвеститорите.

„Красив“, по думите й, прави проекта голямата конкуренция, включваща и руската „Росатом“, и китайската ядрена корпорация CNNC, и южнокорейската хидроядрена компания (KHNP).

„На конкуренция сме се учили от вас. Никой не може да ни се сърди, че сме си направили газовите магистрали, да може нашите индустриалци, а и населението да ползва газ – каза министър-председателят, говорейки колко много е направила страната ни за диверсификацията на газовите доставки – Нима е лесно да направиш интерконектор за втечнен газ с Гърция. Половин милиард струва, но се строи. Така че да имаме реална диверсификация на газ. Проведохме конкурс, избрахме изпълнители и „Балкански поток“ се стори. Така че работата е кой да доставя втечнен газ.“

Премиерът засегна още и темите за отношенията с Македония, като посочи за най-голям специалист по въпросите, свързани с тази страна, венния министър Красимир Каракачанов, и за Брекзит, където той очаква „най-лошото“.

„С ужас чакам края на месеца“ – призна Борисов.

Накрая премиерът заключи, че по-добри отношения между България и САЩ не е имало никога „в много сфери“ и благодари на Фондация „Америка за България“ за инвестициите ю във въдстановяването на Епископската базилика в Пловдив.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!