миночистач

България купува два холандски миночистачи на старо след като МС упълномощи днес министъра на отбраната да проведе преговори  ида подпише договор, който ще трябва да мине и през Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба. Общата стойност на двата плавателни съда е 1 996 000 евро без ДДС.

Двата кораба са от същия клас като минния ловец, който беше купен от Белгия през 2004 г. Проектът е съвместна разработка на Белгия, Холандия и Франция и по него са построени над 40 токива кораба. Цената, на която ги придобива България, е много добра, според ВМС. Корабите са много добре запазени.

Придобиването на минните ловци ще допринесе за повишаване на способностите на българските Военноморски сили за изпълнение в пълен обем на задълженията за провеждане на противоминни операции за осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС.

Съгласно Закона за международните договори на Република България, с одобряването на проекта на договор за закупуване на двата кораба, правителството упълномощава министъра на отбраната да проведе преговори и да подпише договора, при условие на последваща ратификация от Народното събрание на Република България, гласи съобщението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!