Две парламентарни комисии ще разгледат предложението на кабинета за стартирането на преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16.

Темата ще бъде дискутирана от 13.30 часа в Комисията по отбрана и от 15.30 часа в Комисията по бюджет и финанси, като и двете заседания ще се проведат при закрити врати.

Проекторешението е внесено в деловодството на 10 януари, когато бе оповестено правителството решение да поиска от законодателния орган възлагане на мандат да преговаря със Съединените щати за придобиването на новите самолети за бойната ни авиация.

Очаква се лично премиерът Борисов да определи преговорен екип, който да изготви международния договор и да влезе в контакт с американското правителство.

Темата кой самолет да бъде купен за модернизиране на българските ВВС се превърна в дискусионна, предизвиквайки спор между управляващите и президентската институция.

Държавният глава Румен Радев многократно разкритикува начина на избор на американския изтребител, който определи като „триумф на лобизма“ и дори „удар по България“.

Изборът на F-16 пък бе защитен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото той е добър от стратегическа гледна точка, а процедурата е направена прозрачно и съгласно правилата.

Аргументи се чуха и от други места. Опозицията, в лицето на „БСП за България“, заяви, че депутатите от парламентарната група ще гласуват „против“ проекторешението, обвинявайки правителството на Бойко Борисов в незачитането на Конституцията и решенията на българския парламент.

Мнение по темата изказа и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, чиято партията част от „Обединени патриоти“ и коалиционен партньор в управлението.

Според него процедурата трябва да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!