Себастиян Курц
На снимката: Себастиан Курц- канцлер на Австрия

Австрийският канцлер Себастиан Курц определи като грешка решението на Ангела Меркел да отвори границите за бежанци преди пет години. Той каза това в интервю за германската информационна агенция ДПА.

„Още в самото начало бях против политиката на отворени граници… Политиката на отворените граници не само допринесе за големия брой хора, насочили се към Европа, но и доведе до огромно претоварване в много части на Централна Европа“, каза австрийският канцлер Себастиан Курц, който беше министър по интеграцията по време на бежанската криза.

Според него, поради политиката на отворени граници трафикантите на хора „са спечелили огромни суми“ и в същото време „безброй“ хора са загубили живота си, опитвайки се да прекосят Средиземно море.

Австрийският канцлер припомни, че поради тогавашното му отношение, е бил нападнат и избутан в „крайния десен ъгъл“, но той, като тогавашен министър по интеграцията, е бил наясно, че интеграцията зависи от броя на новодошлите.

„Щастлив съм, че пет години след бежанската криза Европа води съвсем различна политика“, каза Курц пред ДПА.

Той отхвърля предложението на Германия за реформа на системата за убежище на ЕС, която предвижда приемни центрове по външните граници на Съюза, откъдето бежанците ще бъдат премествани в държавите-членки.

„Мисля, че разпределението в цяла Европа няма да работи, защото повечето членове са скептични“, каза Курц.

Канцлерът добави, че трябва да се има предвид, че все повече хора идват по централния средиземноморски път по икономически причини, предимно от Тунис.

„Това не са истински бежанци, а мигранти по икономически причини“, каза Курц.

Той бе категоричен, че на турския президент Реджеп Тайип Ердоган не трябва да се разрешава да използва бежанците за изнудване на Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук