ракети

Около 130 ракети, изстреляни от Сирия, удариха граничния район на Турция Нусайбин в югоизточната провинция Мардин, съобщава Анадолската агенция. Ракетите са нанесли поражения върху жилищни райони. Трима души, включително дете, са били убити при минометен обстрел от Сирия в турския град Акчакале днес, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на източници от сигурността и медицински персонал.

Петима души бяха изписани от болница в Югоизточна Турция днес, след като бяха леко ранени при трансграничните нападения на сирийските кюрди. Общият брой на ранените е поне 46. Областната управа на Нусабин обяви в сряда, че затваря училищата в областта за два дни.

Междувременно турската операция „Мирна пролет“, стартирана в сряда на изток от река Ефрат в северната част на Сирия, продължава в региона, съобщава агенцията. Турската армия съобщава, че е превзела някои от набелязаните точки и е ликвидирала няколко дузини кюрдски бойци.

Турция заяви, че групировката ПКК и нейното сирийско разширение представляват най-голямата заплаха за бъдещето на Сирия, застрашавайки териториалната цялост и единната структура на страната. Анкара подчерта също, че подкрепата на терористите под предлог борба с „Ислямска държава“ е неприемлива.

Петте европейски държави – членки на Съвета за сигурност на ООН призоваха Турция да прекрати офанзивата срещу сирийските кюрдски сили, съобщи АФП.

„Дълбоко сме загрижени от турската военна операция в североизточна Сирия –  заявиха Франция, Германия, Великобритания, Белгия и Полша в съвместно изявление след спешна среща на Съвета за сигурност – Призоваваме Турция да прекрати едностранните военни действия.“

Военната офанзива на Турция в Североизточна Сирия прокуди над 60 000 души за по-малко от ден.

„От сряда повече от 60 000 души избягаха от граничните райони“, заяви Сирийската обсерватория за правата на човека (СОПЧ) и добави, че по-голямата част от разселените са отпътували на изток към град Хасаке.

Рами Абдел Рахман, шеф на СОПЧ, заяви, че най-голямото изселване е от граничните райони на Рас ал Айн, Тал Абяд и Дербасие.

Хуманитарните организации предупредиха, че този последен епизод в смъртоносния осемгодишен конфликт може отново да има катастрофални последици за цивилното население.

„Приблизително 450 000 души живеят в рамките на пет километра от границата между Сирия и Турция и са изложени на риск, ако всички страни не упражняват максимална сдържаност и не дават приоритет на защитата на цивилните лица“, се казва в съвместно изявление.

Текстът, подписан от 14 хуманитарни организации, предупреди, че голям брой цивилни могат скоро да бъдат отрязани от жизненоважната помощ, която получават.

 

Турция има 911-километрова граница със Сирия и тя отдавна отбелязва заплахата от терористите източно от река Ефрат и образуването на „терористичен коридор“ там. Анкара планира да презасели два милиона сирийци на 30-километрова безопасна зона в Сирия, простираща се от река Ефрат до иракската граница, включително Манбидж. Присъствието на „терористични“ групировки като ПКК обаче рискуват нейното установяване.

кюрди, Сирия

Легенда:

Синьо – територии под контрола на Дамаск;

Зелено – под контрола на кюрдските сили;

Червено – подкрепяни от Турция бунтовници;

Жълто/оранжево – сирийски бунтовници и джихадисти;

Зона в пунктир – проектираната от Турция „Зона на сигурност“

Турция освободи територия от 4 000 квадратни километра в Сирия от терористи в две отделни трансгранични операции. По време на операция „Ефратски щит“ турските сили неутрализираха 360 терористи от „Ислямска държава“.

От своя страна Турция пострада силно от нападения на „Ислямска държава“ вътре в страната. Повече от 300 в души в Турция са убити при нападения срещу цивилни, зад които стои „Ислямска държава“, в самоубийствени атентати и въоръжени нападения през последните години.

В своя над 30-годишен терор срещу Турция, ПКК – посочена като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС – е причинила смъртта на около 40 000 души, включително жени, деца и бебета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!