на снимката: Депутатът от БСП Лало Кирилов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг депутатът от БСП Лало Кирилов коментира, че една от мерките за да получават младите равностойно висше образование, е да бъдат намалени поне наполовина лихвите по кредитите за студенти. За да се задържат обаче младите в България, трябва да се преформатира българската икономика, за да се формира БВП с по-висока стойност.

Кирилов коментира и възможността държавната инвестиция в българските висшисти да се изплаща като те са задължени да работят известно време след завършването си в страната.

„Това е един по-широк дебат…Трябва да се обмисли в контекста на цялостната философия на образованието. Но това не може да бъде приложено посредством Закона за студентското кредитиране”.

Кирилов посочи, че през следващата година дебатът за намаляване на лихвите по студентските кредити ще продължи и БСП ще направят нов опит да постигнат съгласие в парламента по този въпрос.

Припомняме, че миналата седмица Народното събрание отхвърли предложението на Лало Кирилов и група народни представители за намаляване на лихвите по студентските кредити от 7 на 3,5%. Основният аргумент на управляващото мнозинство, което гласува „против” беше, че по този начин се излага на опасност банковата система у нас и много от банките ще се откажат от предоставянето на този вид кредити.

Цялото интервю с Лало Кирилов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук