Това израелско чудо няма дисплей, заместват го очила. Снимка: Феня и Искра Декало

Лаптоп без дисплей е последният писък на модата в Израел. От десетина години преносимият компютър не се бе променял, а само смалявал. Мнозина мислеха, че след време ще се „слее“ с мобилния телефон, докато израелска компания видя бъдещето му… в очилата с добавена реалност.

Тези опити се пазеха в тайна и едва на 19 май новият лаптоп без дисплей бе демонстриран пред журналисти.

С Тамир Берлинер – ръководител на групата, направила изобретението, се срещнаха кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало.

Компютърът работи със специална операционна система. Тествахме я на смартфоните преди 3 години. Новият лаптоп не е подходящ за геймъри или видео редактори, а за хора, работещи с мрежови приложения“, обяснява Берлинер.

Лаптопът има 8 гигабайта памет, 256 гигабайта място за съхранение, клетъчна мрежа от 5-то поколение. Клавиатурата (засега) не се отличава от тази на обикновен компютър. Тежи килограм и половина, а батерията му издържа 5 часа.

Голямата новост всъщност е екранът. По-точно – липсата на такъв.

Сега е малко необичайно да гледаш през очила въображаем екран, но след 10 години ще е нещо обикновено не само за компютъра. По този начин ще се поръчва дори в ресторанта. Прочиташ менюто и виждаш всяко ястие най-напред виртуално“, разказва Тамир Берлинер.

Виждаш, и то в размер 1 към 1 – за да няма изненади. От снимка върху екрана на стандартен лаптоп може да се заблудиш, не е ясно колко е голяма порцията и подобни подробности. С очилата няма такава опасност.

„Обикновено хората бързо свикват да действат в добавената реалност“, уточнява Тамир Берлинер.

Вече са пуснати в продажба първите 1000 такива лаптопа.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук