Околна среда Кьовеши
Лаура Кьовеши – бивш главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши идва в България. Тя ще посети София съвсем скоро. Това съобщи Лаура Кьовеши в интервю за БНР.

Кьовеши не спомена точни дати, но се ангажира да даде информация на по-късен етап.

На въпрос за конкретните причини, поради които Европейската прокуратура отхвърли шестима от общо десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България, Кьовеши отговори:

„Ние си имаме вътрешните процедури и като се опираме на тях, трябва да проверим дали кандидатите отговарят на критериите за изборност. Има и други, като например опита, който те притежават, за да разследват финансови измами. В някои от случаите кандидатите нямаха прокурорски опит, за да изготвят обвинения или да правят пледоарии в съда“.

Кьовеши каза още, че институцията е следвала европейски критерии, като е трябвало да приложи едни и същи правила за всички 22 страни.

„Не можем да правим отстъпка за никого“, бе категорична тя и допълни, че очаква новите кандидатури възможно най-бързо, за да може Европейската прокуратура да стане напълно действаща.

Припомняме, че на 7 май окончателно стана ясно, че кандидатурите на шест от десетте предложения на България за европейски делегирани прокурори не са одобрени.

Отхвърлени бяха Бисерка Стоянова, Христо Крачунов, Мая Ковачева и Преслава Петкова, Божидара Ганева и Венцислав Фердинандов

От обясненията на ЕППО стана ясно, че европрокуратурата не иска в редиците си следователи, прокурори от районно ниво и съдии, които нямат опит със сложни казуси, с каквито ще се занимава европрокуратурата.

Одобрени бяха кандидатурите само на Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!