Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Румънката Лаура Кьовеши ще стане първият европейски главен прокурор. Бившият ръководител на специализираната прокуратура на Румъния получи одобрение от всички институции на Европейския съюз.

По нейното време бяха арестувани и осъдени министри и кметове в родината ѝ. Предстои кандидатурата и да бъде формално одобрена от пълния състав на двете институции.

Преговорите между Съвета и Европейския парламент продължават от пролетта. Преговарящият екип на Европейския парламент подкрепя Кьовеши от самото начало, въпреки противопоставянето на Съвета.

Председателят на комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар определи избора като „перфектен“ и добави, че Кьовеши ще бъде една от силните водещи фигури в ЕС от този момент“.

Кьовеши ще встъпи в длъжност в края на следващата година. Мандатът на главния прокурор е 7-годишен.

Кандидатурата на Кьовеши беше забавена по-рано през годината. Тя получи подкрепата на Европейския парламент, но срещна съпротива в лицето на някои европейски страни, включително и от Румъния. Букурещ взе решение да подкрепи френски кандидат.

За нейните поддръжници в Румъния Лаура Кьовеши е символ на независимото правосъдие. За управляващите в Букурещ обаче тя олицетворява образа на врага.

Под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43 депутати и сенатори и 260 комунални политици.

Над 60% от румънците имат доверие на Кьовеши, показват допитвания, които изнасят и цифрата за доверието към парламента: 11 на сто. Най-вече корумпираните елити в Източна и Средна Европа се опасяват от истинско политическо земетресение след избирането на Кьовеши.

На пръв поглед този избор изглежда като жест към региона, който се смята за подценен, защото Кьовеши е от Източна Европа.

Вероятно на конференцията на председателите на ЕП ще одобрят споразумението, докато потвърждението между държавите-членки ще се случи на заседание на Съвета през октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!