На снимката: държавният секретар на САЩ Майк Помпео и министърът на ваншните работи на Русия Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил с американския държавен секретар Майк Помпео на срещата в Ню Йорк продължаването на договора за ограничаване на стратегическите ядрени оръжия (СТАРТ-23) и мораториума върху изпитанията на ракетите със среден обсег. Той сподели, че Помпео е изразил готовност да дискутира тематиката по разоръжаването, но с включването и на други страни.

САЩ и Русия са в състояние да се върнат към конструктивно взаимодействие, въпреки разногласията между Вашингтон и Москва. Такова мнение изрази по-рано държавният секретар Майкъл Помпео след срещата с руския външен министър Сергей Лавров в хода на 74-а сесия на Общото събрание на ООН, предаде tass.ru.

„Макар да имаме сфери на напрежение с Русия, ние трябва да намерим конструктивен път напред. Преди успявахме да работим заедно. Може да постигнем това отново“, написа Помпео в Twitter.

По думите му той и Лавров са обсъдили не само състоянието на двустранните отношения между Русия и САЩ, но и други важни въпроси от международния дневен ред.

„Днес се срещнах с министъра на външните работи Лавров, за да обсъдим двустранните въпроси и спектъра от глобални предизвикателства, включително контрола над въоръженията“, отбеляза Помпео. Той не разкри други подробности от преговорите.

В речта си пред 74-а сесия на Общото събрание на ООН руският министър увери, че „ние ще се стремим всички страни да се върнат към уважение на Устава на ООН, към уважение на другите норми и принципи на универсалното международно право. И в тази работа, към тази позиция, ви уверявам, че имаме много единомишленици“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!