Сергей Лавров
На снимката: руският външен министър Сергей Лавров.

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше насрочено за понеделник и вторник, е отменено, съобщава БНР, позовавайки се на информация от руското министерство на външните работи. Причината –  отказите от страна на България, Република Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на първия руски дипломат. 

България, Република Северна Македония и Черна гора са отказали да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с руския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да проведе двудневна визита в Белград на 6. и 7. юни. Това са потвърдили от Министерството на външните работи на Русия пред агенция „Интерфакс“. Лавров трябваше да се срещне в Белград с президента Александър Вучич, външния министър Никола Селакович, председателя на парламента Ивица Дачич и сръбския патриарх Порфирий.

Затварянето на въздушното пространство на Европейския съюз и на НАТО за руски самолети и със самолети, превозващи санкционирани лица – каквото е Лавров, беше една от първите санкционни мерки, които НАТО и ЕС наложиха на Русия след нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари т.г.

Според много анализатори с посещението си в Сърбия, Лавров и Русия искаха да покажат, че тежката международна изолация на федерацията е мит. Виждаме обаче, че за руския външен министър е невъзможно да стигне до Сърбия.

От Москва коментираха отказа на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство по следния начин: „Нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира“.

Днес сръбският президент Александър Вучич ще се срещне с руския посланик в Белград. Сръбската държавна телевизия РТС съобщи, че тази вечер в централните новини Вучич ще направи обръщение към нацията във връзка със затварянето на въздушното пространство на България, Република Северна Македония и Черна гора за самолета на Лавров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук