Сергей Лавров
на снимката: руският външен министър Сергей Лавров

Насроченото за утре работно посещение на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Берлин е отменена. Той трябваше да участва в церемонията по закриването съвместната Година на научно-образователно партньорство.

По информация на руското външно министерство, на 3 септември германската страна е уведомила Москва за промяната в работния график на външния министър Хайко Маас, която налага той да не присъства на церемонията, а за двустранни разговори са отделени едва час и половина. На дипломатически език това означава учтиво изразено нежелание за среща и то със сигурност е поредктувано от търканията по случая с Навални, в който Германия и Русия възпроизвеждат, засега в по-мека форма, противопоставянето между Лондон и Москва след атентата срещу Сергей и Юлия Скрипал. При всички случай постъпката на Маас може да се смята за втвърдяване на тона срещу Москва.

Реакцията на руската страна показва, че тя осъзнава практическото обезсмисляне на срещата. Затова тя е предпочела да отмени визитата.

„Във връзка с това първоначалната и основна цел на пътуването на Лавров в столицата на Германия стана неактуална, а предложеният формат на двустранните разговори е силно съкратен”, подчертават от ведомството.

Отношенията между двете страни са в период на засилващо се обтягане покрай покушението срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални, който се лекува Германия. Канцлерът Ангела Меркел устоява на нарастващ натиск да втвърди отношението към Москва заради инцидента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук