Престижаната Каролинска университетска болница в Швеиця започна да отказва прилагането на хормонална терапия за смяна на пола на непълнолетни лица, съобщава френският вестникн Le Figaro. Причината за решението, което изненада мнозина, е трансформацията на „половото разстройство“ в „масова патология“ сред шведските юноши.

Подобни промени в политиката в страната, първата в света, която позволи операциите за смяна на пола, са шокиращи за мнозина, отбелязва вестникът.

Шведката Аса споделя пред „Ле Фигаро“ подробности от опита, който има с дъщеря си Йохана, показвайки албум със снимки. На 14-годишна възраст момичето започва да се подстригва късо и да превръзва гърдите си, след което се разболява от анорексия и по-късно признава на майка си, че вече не може да понася собственото си тяло и иска да стане момче и да носи името Каспър.

На 19-годишна възраст обаче Йохана се появява отново на снимките като момиче. „Това е пътуване, което отне две дълги години. Дъщеря ми промени пола, личността си, но след това имаше смелостта да признае грешката си. Много се гордея с нея“, казва Аса.

Според жената много шведски тийнейджъри са изминали този „път“. През 1972 г. страната е първата в света, която признава съществуването на полово разстройство, причинено от несъответствие между биологичния пол и половата идентичност. И предоставя възможност за формализиране на прехода от един пол към друг в държавните органи. Там за първи път беше предложен и курс на лечение в подкрепа на транссексуалните хора.

Както вестникът съобщава, всички процедури се извършват в държавни клиники, стига кандидатите да имат навършена16-годишна възраст: блокатори на половото съзряване за най-малките, инжекции на тестостерон или естроген, операции за премахване на гърдите, часове при логопед за промяна на гласа, епилация, трансплантация на брада и др.

От 18-годишна възраст лекарите имат право да извършват операции и върху гениталиите.

Поради тази причина решението на престижната университетска болница отсега нататък да отказва хормонална терапия на  нови непълнолетни пациенти предизвика недоверие, отбелязва вестникът.

Болницата се аргументира с принципа на предпазливостта и подкрепя решението си с набор от проучвания, които показват липса на доказателства, че тези необратими лечения са ефективни за благосъстоянието на пациентите. Освен всичко друго, употребата на хормони през целия живот на пациент може да допринесе за сърдечно-съдови заболявания, развитието на някои видове рак, остеопороза и тромбоза.

Според вестника решението дълбоко шокира шведските трансджендъри и асоциациите, които ги представляват. От гледна точка на обединението на RFSL Ungdomar това е „стъпка назад“. „Много семейства са отчаяни, тъй като виждат децата си да страдат и знаят, че няма да се лекуват“, добавя Ан-Кристин Руут, президент на Асоциацията Transammans.

Междувременно Швеция не е единствената страна, която преразглежда своята политика в тази посока, припомня вестникът.

Във Великобритания също се обсъждат рестрикции, заради редица случаи на увреждания, предимно у тийнейджъри след хормонална терапия за смяна на пола. Известен на острова стана случая с  Кира Бел, която претърпя операция на гърдата и се подложи на хормонално лечение. В края на 2020 г., тя срещу клиниката в Лондон, която е извършила процедурите. Обвиненията бяха, че са дали разрешение за прехода твърде бързо, което е нанесло на момичето непоправими щети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!