Кируна, хотел
Хотелът в Кируна е изтинска забележителност.

В Юкасарви, най-северната точка в Швеция, с температура доста под точката на замръзване, се оформя художествено чудо.

Леденият хотел в град Кируна – мразовита атракция, която се строи от сняг и лед всяка зима в продължение на три десетилетия – отвори вратите си за сезона, информира Евронюз.

Деликатните детайли, като полилей, изработен изцяло от лед, са с материали от близката замръзнала река.

В него има общо 15 индивидуално оформени арт апартаменти, създадени от екип от скулптори и художници, дошли отблизо и далеч. От 126 кандидати бяха избрани 31 художници и скулптори да работят върху ледения хотел тази година. Те са дошли от страни като САЩ, Австралия и Япония.

Ледът идва от Торне, 522-километрова река, която представлява част от границата между Швеция и Финландия. Ледът, който образува строителния материал, се извлича от реката на големи блокове в края на март или началото на април, когато реката е замръзнала най-плътно. След това блоковете се съхраняват до готовност за изграждане.

А ледът не се използва само като строителен материал – маси, столове, чаши за шампанско, чаши за уиски и десертни купи също са направени от лед.

Апартамент в хотела ще ви струва страхотните 600 долара (538 евро), но грандиозният див пейзаж, който формира фона на хотела, е безплатен за всички, предприели пътуването, за да му се насладят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!