Ветко, Маринела Арабаджиеви
На снимката: Ветко и Маринела Арабаджиеви

Специализираният наказателен съд прекрати делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви и пусна двамата съпрузи от ареста.

Съдия Христина Михайлова откри, че прокуратурата е допуснала процесуални нарушения, които нарушават правото на защита на подсъдимите и върна делото, което беше внесено в съда в края на миналата година.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Испания преди повече от година и оттогава са в ареста. Днес спецсъдът реши, че и двамата може да останат под домашен арест, тъй като от месеци и двамата са в болници заради здравословни проблеми.

Заради влошеното състояние на Арабаджиева, съдът постанови тя да бъде освободена незабавно.

Освобождаването на съпруга ѝ обаче ще се случи едва след като стане ясно дали прокуратурата ще протестира променената мярка за неотклонение. Ако Арабаджиев също остане под домашен арест, съдът определи той да бъде контролиран и с електронна гривна.

За него съдия Михайлова реши да спре делото, докато пристигнат документи от Испания. Те са свързани с това по кои обвинения е допусната екстрадицията и по кои може да бъде съден.

Делото срещу Арабаджиеви е за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари. Според обвинението престъпната дейност е извършвана в продължение на 6 години, като е започнала през 2013 г.

Арабаджиеви са обвинени и в това, че като управители на фирми склонили представляващите дружествата да не плащат данъци, които са в особено големи размери. При водене на счетоводството използвали документи с невярно съдържание, прилагани при подаването на данъчни декларации, за да приспадат накрая неследващ се данъчен кредит. Най-често била използвана практиката да декларират и осчетоводяват доставки от фирми от типа „липсващ търговец“.

След това парите от данъчните измами били изпирани с поредица от транзакции, които трябвало да скрият произхода им. За изпирането на парите е обвинен синът на Арабаджиеви – Вълчо в съучастие с родителите му и още двама от групата.

Разследването срещу Арабаджиеви започна преди 2 години, но едва през март 2019 г. съпрузите бяха задържани в дома на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар близо до Барселона и екстрадирани след това в България. Антикоруцпионната комисия наложи запори на имуществото им за над 310 милиона лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!