Лена Бориславова
Снимка: БТА

„Днес ПП-ДБ ще внесе отново правилата за избор на членове на новото ръководство на Антикорупционната комисия“, каза Лена Бориславова в Народното събрание.

Попита и отговори „защо“.

„Преди всичко, за да осигурим работещ в интерес на всички граждани орган, който да разследва корупцията по високите етажи на властта и злоупотребите с парите на българските граждани“.

„Резултатите на старата антикорупционна комисия, или по-скоро липсата на такива резултати, потвърждават, че този орган се води от политически зависими лица, и истински разследвания за корупция по високите етажи на властта просто няма да има“, каза Лена Бориславова.

Добави, че ако комисията не смени своето ръководство, въпреки новото законодателство, ще продължи да се използва „като политическа бухалка срещу опонентите на ГЕРБ и ДПС“. Даде пример с казуса на Андрей Гюров.

„Както вчера стана с Гюров. То е явна атака. КОНПИ твърди, че Гюров е нарушил, защото притежава 2 % дял в дружество с ограничена отговорност. Всеки студент по право знае, че съдружниците в едно ООД са ограничено отговорни. Т.е. няма как да е нарушена забраната да бъдеш неограничено отговорен съдружник. От месеци срещу всички прозрачно избрани от демократичната общност се води поголовна война

Бориславова допълни, че опитът за отстраняване на Гюров е само част от нея.

„От местните избори насам има сигнали за несъвместимост или за касиране на резултатите от изборите подадени срещу: Благомир Коцев – кмет на Варна, Васил Терзиев – кмет на Столичната община. Предстои да разберем колко независим е ВАС, при положение, че експертизата е изцяло в полза на резултатите в подкрепа на Васил Терзиев“.

Лена Бориславова каза, че повечето сигнали се подават от „агент Петър от ДС“ чрез организацията „Радио и телевизия „Истина или свобода““. Тя обърна внимание и на още детайли във връзка с тази „атака“, както я определи.

„Само три дни след провала на опита за отстраняване на Ясен Русев, кмет на район „Искър“, заради един глас, един глас не им стигна, за да го отстранят, са извършени шест смени на членове на квотата на ГЕРБ и ДПС, и малкото ДПС – ИТН в ОИК“.

Бориславова беше категорична, че от ПП-ДБ ще се борят с всички средства на закона и политиката, за да „защитим от атаките на завладяната държава“.

Надежда Йорданова обърна внимание на механизмите, които от ПП-ДБ ще предложат, за избор на членове на новото ръководство на Антикорупционната комисия.

„Различните номинации ще бъдат оценени от комисия, която ще бъде истинска независима. Това са представители на ВКС, на Министерство на правосъдието, Висшия адвокатски съвет, на Омбудсмана, на Сметната палата“.

Тази комисия по номинации ще направи преценка на професионалните и нравствени качества на кандидатите. Като „камъчето на раздора с ГЕРБ“, Йорданова определи „детайла“ и настоя:

„Настояваме комисията по номинациите да направи оценка на кандидатите – да ги подреди поред. Да ги степенува кои от тях са най-подходящи. Докато ГЕРБ настояват комисията да не прави това“.

Йорданова каза, че тепърва предстои да се види дали желанието за антикорупционни реформи е действително и при останалите политически партии. Бориславова отново потвърди, че от ПП-ДБ няма да подкрепят втори мандат на ДПС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук