Бойко Борисов
Снимка: БТА архив

ГЕРБ-СДС няма да отстъпят от условията, които поставиха за съставяне на правителство. Първото от тях е председателят на парламента да бъде излъчен от първата политическа сила.

Днес парламентът не подкрепи кандидатурата на Рая Назарян.

Попитан от журналисти готови ли са да направят крачка назад за Назарян и да предложат друг кандидат, Борисов отговори с „не“.

Той добави, че традицията е най-голямата партия да получава председател на парламента и след това тръгват някакви процеси.

Важен е принципът, иначе за какво се явяваме на избори“, коментира той.

Днес в кулоарите на парламента Борисов се обърна към ПП-ДБ, като ги призова да „седнем и да направим едно стабилно управление така, както ни нареди народът – първи, втори и трети“.

По думите му това е изходът от кризата, а другите варианти ще представляват всеки ден да има „пазарене“.

По думите на Борисов „по-добре ужасен край, отколкото да правим безпринципни неща“.

Има смисъл управлението само от първите три партии, от другите с радост – и министри да дадат, и подкрепа да дадат, ето това е широка споделена отговорност, добре дошли са“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Той е на мнение, че само с ДПС не може да бъде направена коалиция. По думите му коалиция е възможна само в „широк формат“ и отбеляза, че правителство на споделената отговорност с повече партии има как да се направи.

Бойко Борисов коментира и изказванията на парламентарните групи от трибуните при старта на новия парламент – „нито един не си е извел поуки от това, което е станало“.

Той посочи, че е било лесно да бъде избран Денков за премиер, защото тогава е имало „един отговорен ГЕРБ като първа политическа сила, която се съгласи във втория мандат да направи правителство, а сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърли държавата в хаос“.

„Много внимателно слушах изказванията на политическите партии и виждам доста противоречия – едни, като Денков, казват, че първата политическа сила да носи цялата отговорност. По-малките партии казват „всички сме равни“ – те са прави.

От това, което чух, никой не си е направил поуки от това, което е станало. И ако Денков имаше малко повече чувство за самокритика, щеше да знае първо, че успехите, които иска да си припише, са направени повече от нас.

Тъй като сме по-голяма партия. И беше лесно той да бъде избран за премиер, защото тогава имаше един отговорен – ГЕРБ, като първа политическа сила се съгласи във втория мандат да направи правителство. А сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърля държавата в хаос“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на НС след полагането на клетва от депутатите в 50-ото Народно събрание и неуспешното при два тура избиране на председател на парламента.

Относно по-малките партии той призова да се гледа броят на избирателите, пред които формациите отговарят, Борисов коментира:

„Ако ме питате дали съм оптимист – не съм, защото не виждам…“

„Няма отговорни партии… Ние само с ДПС не можем да направим коалиция, без да има един широк формат не можем. Правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи“.

Всички виждаме как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. 100 пъти ви казах, че само с ДПС не можем да направим коалиция. Без да има широк формат, не можем да направим коалиция, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

„По-добре ужасен край веднага, отколкото да правим безсмислени неща. Има смисъл управлението, само ако е от трите най-големи партии. Другите, ако искат, добре са дошли също“, каза Борисов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук