БСП

Съдбата на третия мандат ще се реши днес от Националния съвет на партията. Левицата има два варианта. Единият е да върне мандата. А вторият е да номинира кандидат за премиер.

По неофициална информация БСП ще върне мандата за съставяне на правителство във вторник, 7 септември.

От волята на президента зависи дали ще даде още една седмица да се актуализира бюджетът. Готов съм да чуя и други мнения, защото в настоящата ситуация няма правилно или грешно решение. Това заяви Александър Симов от БСП преди Националния съвет на партията.

Александър Симов смята, че по-правилно е да върнат мандата.

Той каза още, че до момента не са обсъждали име за кандидат премиер, но смята, че има достойни хора за този пост.

„Няма да номинираме партийна фигура. В сегашната ситуация това няма да свърши работа. Трябва да номинираме някой надпартиен“, коментира Симов сценария, в който се тръгне с избора на кандидат за премиер.

По думите му партиите на протеста са саботирали преговорите и са показали, че не искат да има управление и тяхното поведение трябва да бъде осъдено.

Ние сме на финала на един логичен завършек, заяви Кирил Добрев. След като човек, който няма как да обедини хората в собствената си партия направи опит да обединява партиите в обществото и финалът е ясен. Проблемът е основно в Нинова. Дори преговарящите казаха, че те нямат проблем с БСП, а с основния преговарящ, добави той.

„Днес следваме политическата логика. Трябва да номинирамe министър – председател и аз мисля, че г-жа Нинова е един подходящ министър-председател. Или другото е да върнем мандата“, заяви Добрев. „Ако органът декларира, че тя е подходяща за министър – председател, а тя се готви за това от 6 години, следователно трябва да поеме тази отговорност“, коментира той. Добрев каза, че сметката за всички упражнения ще бъдат платени от партията.

Кристина Сидорова коментира, че актуализацията на бюджета е важна и трябва да се случи, но тъй като нямат подкрепа от партиите на протеста и според нея е логично да върнат мандата.

Повече по темата се очаква на брифинг на ръководството на БСП след края на заседанието.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!