Левски
На снимката: новият собственик на "Левски" Наско Сираков

Левски ще има нов собственик през следващия сезон. Това обяви мажоритарният притежател на акции в клуба Наско Сираков навръх 107-годишнината от създаването на „сините“.

Сираков и редица други ръководители, футболисти и бивши легенди на клуба поднасят по традиция цветя и венци на Могилката до 22-о училище в столицата.

„Първо честитя най-светлия празник на всички българи. Празникът на цяла синя България, 107-годишнината на Левски. Левски ще има нов собственик. В момента, в който е завършено всичко, той ще излезе пред вас – приоритетите, той поема всички задължения, осигурява издръжка – приоритет номер 1 – построяването на нов европейски стадион по най-бърз начин“, започна той по отношение приоритетите на новия собственик на клуба.

Емоционалният Сираков разкри повече подробности за новия благодетел на „сините“ и заяви, че очаква пълно съдействие от държавата по отношение построяването на новия стадион. „Изпращам най-тежката година в „синята“ история. Когато дойдох преди една година, единственото, което обещах е, че Левски ще го бъде и няма да фалира. Мисля, че това го изпълнихме, не съм обещавал резултати, но сега ви ги обещавам. Човекът няма нищо общо с политика, англичанин е. Бизнесът му е ситуиран в Ню Йорк, феновете трябва да са спокойни. Ако го питате него, той ще ви каже, че иска след три месеца да започнем строежа на новия стадион“.

„При всички положения ще имаме нужда от съдействие от държавните органи. Ясно заявявам – нищо, което сме наследили, завещание от нашите деди, които са отделяли от залъка си и са работили като кучета, за да го има стадион „Георги Аспарухов“, ние сега трябва да искаме позволение за нещо, което е наше, и да се молим. Ние сме единствените, които сме си построили сами стадиона. Така че, очаквам пълно съдействие от всички държавни институции на тази тема. До две години да имаме европейски стадион, който ще е основата на Левски в Европа, където ни е мястото“.

Той разрки и че по желание на новия собственик от Великобритания, ще остане президент на Левски.

„По желание на бъдещия нов собственик, аз ще остана като президент на клуба и ще отговарям за спортно-техническата част. Разбира се, най-нормалното нещо, футболът е бизнес, човекът гледа на това като бизнес – затова се налага акциите да бъдат прехвърлени. Разбира се, това не може да стане за един ден. Единственото, което ме е интересувало, е сигурността на Левски. Всяка една точка по инвестиционен план, ако не бъде изпълнена, акциите да се върнат при мен. Това е една гаранция не за мен, а за Левски и всички нас, човекът е абсолютно съгласен с това нещо. Още един път Ви честитя този празник и Ви обещавам наистина, че нас ни чакат много, много по-добри времена“ каза Сираков.

На въпрос относно това кога „сините“ очакват финализирането на сделката за новия собственик, Сираков заяви: „Максимум до 10 дни се надявам всичко да приключи“. „Затова се работи и толкова сериозно юридически, защото ние българите и аз включителнос ме Тома Неверни, затова съм поставил всички тези условия. Следващият сезон малко сме поизпуснали, много трудно може да се направи отбор за 40 дена, но при всички положения ще играем решаваща роля в първенството. Да подпишем всички договори, тогава ще го мислим. Вярвах, че ще може да се оправим и без чужда помощ. Само във футбола, в световния футбол, загубите са между 7-8 млрд. евро“.

Президентът на клуба обясни смяната на собствеността на клуба с това, че е станало ясно, че ако „Левски“ не намери стратегически партньор от чужбина, трудно ще се справи финансово.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!