Никола Груевски
на снимката: Бившият македонски премиер Никола Груевски

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груeвски влиза в затвора. Присъдата на Апелативния съд е окончателна. Груевски ще лежи две години.

Бившият премиер управлява еднолично Македония в продължение на десет години от 2006 до 2016 г.

Неговото управление беше белязано от масово подслушване и преследване на политическите противници, изолация на Македония от международната общност и съседите, цензура върху медиите и корупцията, емблемата на която беше купуването на супер скъпа лимузина „Мерцедес“ за около 600 хиляди долара, което възмути македонското общество.

Груевски беше изправен пред съда по делото „Танк”. Оказа се, че той оказвал влияние върху своите подчинени за закупуването на автомобила.

Колата беше спомената в един от записаните телефонни разговори, чрез които сегашният премиер Зоран Заев запозна преди две години македонската общественост с безобразията, вършени по време на управлението на Никола Груевски.

В един от разговорите с тогавашния министър Гордана Янкуловска, Груевски казва:

„Искам да бъде последен модел – Full Mercedes“. На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да „разиграем“, че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря: “Да, да, така ще бъде. Колата ще се води на МВР.”

“Ей, нямаш представа каква фантазия е колата – има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази“, пояснява Янкуловска пък в разговор с тогавашния шеф на спецслужбите Сашо Миялков. „Супер, №1, перфектен, подчертава Гордана Янкуловска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук