Севернокорейският лидер Ким Чен Ун свика ключова среща на висши представители на управляващата партия, съобщиха държавните медии в неделя, преди крайния срок в края на година Вашингтон да промени позицията си по прекъснатите ядрени преговори, пише АФП.

Пленарната сесия, която започна в събота, последва широкото разпространение на спекулации, че Пхенян се готви да изпробва междуконтинентална балистична ракета – като заплашителен „коледен подарък“ за Вашингтон.

Ким председателства срещата, на която се обсъжда нова „прозрачна, антиимпериалистическа независима позиция“, съобщава официалната Корейската централна телеграфна агенция.

Управляващата Работническа партия на Корея също ще „обсъжда важни въпроси, възникващи … в изграждането на държавата и националната отбрана“, добавя агенцията.

Разговорите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров бяха до голяма степен в безизходица, след като втората среща на върха между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп в Ханой се провали в началото на тази година.

Откриването на пленарното заседание идва седмица, след като Ким проведе среща на висши служители на отбраната и обсъди засилването на военните възможности и преди новогодишната реч на лидера на 1 януари, ключово политическо събитие в изолираната страна.

Пхенян извърши серия статични тестове на своето съоръжение за изстрелване на ракети в Сохае този месец, след редица изстрелвания през последните седмици – някои от които бяха описани от Япония като балистични ракети.

Северна Корея е под силни санкции на САЩ и Организацията на обединените нации заради ядрената си програма, но тя бе разочарована от липсата на облекчение, след като обяви мораториум върху тестовете за ядрени и междуконтинентални балистични ракети.

Русия и Китай – основният съюзник на Северна Корея – предложиха облекчаване на санкциите в опит да намалят напрежението.

„Неизбежна“ заплаха

Настоящата среща може да накара Пхенян да обяви „голяма промяна в политиката“ от предишния си подход към САЩ, заяви Хон Мин, старши изследовател в Южнокорейския институт за национално обединение.

По-рано този месец севернокорейските медии публикуваха снимки на Ким, който язди бял кон в свещена планина, изображения, за които експерти твърдят, че са натоварени със символика и могат да показват промяна на политиката.

„Ще разберем каква е изненадата и ще се справим с нея много успешно“, каза Тръмп.

„Всички имат изненади за мен, но нека видим какво ще се случи. Аз се справям с тях, когато идват.“

Но бившият съветник по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън остро критикува отношението на президента по въпроса и твърди, че Пхенян представлява „непосредствена“ заплаха.

Американският президент инвестира огромно количество политически капитал в опита си да убеди Ким да прекрати изолацията на Северна Корея и да се откаже от ядрените си оръжия.

След три срещи лице в лице и многобройни размени на писма, постигнатият напредък е незначителен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!