Кадър от срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС в дворецът Версай 10/03/22
Кадър от срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС в дворецът Версай 10/03/22

Лидерите на ЕС осъдиха Русия за „непровокирана и неоправдана военна агресия“ и обещаха непоколебима подкрепа за Украйна и за бежанците, бягащи от войната, но не пожелаха да ускорят нейното членство в ЕС, както поиска президентът Володимир Зеленски.

В изявление, публикувано след многочасови дебати на срещата на върха на Европейския съвет във Версайския дворец, лидерите „признаха европейските стремежи и европейския избор на Украйна“ и отбелязаха, че молбата ѝ за членство е била „бързо“ предадена на Европейската комисия за „становище“. Това е началният етап от дългия процес към обявяването ѝ за страна кандидатка и започването на преговори за членство.

Въпреки това, те сигнализираха за готовност да приближат Украйна към ЕС в политическо отношение, докато трае този процес:

„В очакване на този процес и без забавяне ще продължим да укрепваме връзките си и да задълбочаваме партньорството си, за да подкрепим Украйна в преследването на европейския ѝ път. Украйна принадлежи към нашето европейско семейство“, се казва в изявлението.

Изявлението беше публикувано малко след 3 ч. тази сутрин, в края на първия ден от двудневната среща на върха. Нямаше незабавна реакция от страна на украинското правителство.

Въпреки, че в изявлението недвусмислено се изразява намерението на ЕС да помогне на Украйна, включително с политически и финансови средства и временна закрила за бежанците, то не предлага гаранцията за членство, която Зеленски поиска.

Редица държави от ЕС, начело с Нидерландия, настояха, че няма начин да се съкрати дългият процес на присъединяване, дори за Украйна, която е подложена на активна военна атака от страна на Русия.

„Мисля, че всички признахме изключително трудната ситуация, в която се намира Украйна“, заяви нидерландският министър-председател Марк Рюте, напускайки срещата на върха в ранните часове на петъчната сутрин. „Всички сме наистина шокирани“.

Рюте настоя, че ЕС вече разглежда молбата на Украйна с безпрецедентна бързина, но заяви, че оценката на Комисията „ще отнеме време – месеци, може би години, преди да се стигне до каквото и да било решение“.

Лидерите обещаха редица други видове помощ за Украйна. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изтъкна направеното предложение за предоставяне на допълнителна помощ в размер на 500 млн. евро по линия на т.нар. европейски механизъм за мир на ЕС, който се използва за предоставяне на военна помощ на Киев.

Евролидерите обещаха да помогнат за възстановяването на Украйна след войната – при условие, че страната все още съществува и не е окупирана от руския президент Владимир Путин и неговите войски.

„Ангажираме се да предоставим подкрепа за възстановяването на демократична Украйна, след като руското настъпление бъде прекратено“, заявиха лидерите. „Решени сме да засилим още повече натиска си върху Русия и Беларус. Приехме значителни санкции и продължаваме да сме готови да действаме бързо с допълнителни санкции“.

Президентът на Литва Науседа, чиято страна се беше застъпила за ускорено одобрение на кандидатурата на Украйна за членство, се опита да представи резултата като голям пробив. „Историческа нощ във Версай“, написа той в Туитър. „След пет часа разгорещени дискусии лидерите на ЕС казаха „да“ на украинската евроинтеграция“.

По отношение на разглеждането на молбата за членство на Украйна изявлението на лидерите се позоваваше на „съответните разпоредби“ на договорите на ЕС. Това позволи на страните, подкрепящи кандидатурата на Украйна за членство в ЕС, да заявят своеобразна победа, тъй като договорите определят процедурата за присъединяване към блока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук