Европейски парламент, ЕП, среща на върха
Европейският парламент

Държавите от еврозоната приветстват напредъка на България по пътя към въвеждането на еврото. Това се посочва в изявление на страните от еврозоната след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Приветстваме напредъка, постигнат от България по пътя към еврозоната. Насърчаваме продължаващите усилия за изпълнение на всички изисквания, се допълва в изявлението.

България очаква през юни оценка за покриването на условията за въвеждане на общоевропейската валута. По-рано министърът на финансите в оставка Асен Василев съобщи, че наесен е вероятно нашата страна да поиска допълнителна оценка, защото тогава се очаква да изпълни и последното изискване за размера на инфлацията.

„Прогресът ни по отношение на еврозоната е безспорен. Този напредък, който отчитаме през последните месеци, мнозина изобщо не очакваха, че ще се реализира. Именно затова коментарите на лидерите в Брюксел от вчера и днес са в посока на „какво можете да направите, за да продължите напред така, както бяхте досега“, коментира по-рано акад. Денков пред медии в Брюксел, припомня mediapool.bg.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук