Костадин Костадинов

Лидерите се покриха. Те чакат окончателните резултати. Изключение (очаквано) направи командирът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Доволен от резултата на партията си, той се изправи пред журналисти и заяви в характерния си картечен стил.

„Единственото правителство, което „Възраждане“ ще подкрепи, е правителство на „Възраждане“. Политическите формации в България са „Възраждане“ и всички останали. Големият проблем е, че 2/3 от българските избиратели зачеркват българската държава за пореден път. 2/3 от българите не вярват на държавата ни. Ние сме готови да предложим правителство. Ако няма възможност за правителство, отиваме на нови избори. Статуквото агонизира пред очите ни. „Възраждане“ се превръща в първостепенна политическа сила. Американският посланик формира българските кабинети.“

Това бяха тезисите на партийния лидер, който малко по-късно вдигна пореден скандал в ефира на БНТ. И преди, и след, Костадинов формулира старите си формули, с които печели протестния вот в последните години: съюз с Русия, вън от НАТО, предоговаряне с ЕС, левът над всичко.

Не толкова брутална, но не по-малко емоционална, беше Севделина Арнаудова – ПР-ът на Бойко Борисов. Тя написа в своя фейсбук нещо като ода за Бойко Борисов. В нещо като бял стих. Публикуваме я изцяло и в оригиналния й вид (за разлика от словесните изстрели на Костадинов, които преразказахме накратко), защото това трябва да се прочете, а не да се преразказва:

Арестуваха го!

Арестуваха ни!

Гониха ни!

Чегъртаха ни!

Удариха ни с Магнитски!

Седем партии и 77 сдружения се обедиха срещу него!

Направиха най-скъпата кампания!

Платиха над милион на телевизии да работят за тях и срещу него и срещу нас!

Похарчиха над милион в интернет и социални медии да го хулят!

И накрая – равен!

Обединени “добрите сили” с всичките си сили, екстри и манипулации зад себе си, са колкото него!

Това е голямата победа на Борисов!

Разби им жълтопаветните илюзии!

ОТНОВО!

„Твърде рано е да бъдем оптимисти или песимисти. Реалисти сме. Знаем, че с процентите, с които бихме влезли в този парламент, партията няма как да управлява“, заяви скромно вместо лидера си Ивайло Вълчев от ИТН. Според екзитпола на „Галъп“ партията на Слави е на ръба на 4%-ата бариера, така че скромността на Вълчев беше обяснима.

Пред журналисти се показаха от „Левицата“ на Мая Манолова, Румен Петков и други. Техните проценти се между 2 и 2,3 и е ясно, че не влизат в парламента. Те също обаче обясниха, че ще коментират предствянето си след конкретни резултати от вота. Не забравиха обаче да благодарят „на всички, които ни подкрепиха и които очакват да дадат нова траектория за развитие на България“. „Убеден съм, че „Левицата“ ще го направи, защото сме нова мотивирана сила с яснота за това, което“, заяви Валери Жаблянов в позата на нещо като лидер.

Корнелия Нинова и нейните сподвижници не се мярнаха изобщо. На „Столетницата“ изборите отредиха почетното 5-о и, твърде вероятно, последно място в бъдещия парламент.

Единственият брифинг, който партия си позволи да даде, беше този на ДПС и то късно вечерта. „Дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците. Ние сме за диалог. Ние разделителни линии няма да поставяме., каза Мустафа Карадайъ. Повтори изречението за дневния ред два пъти. И се пошегува: „Наесен ще има избори. Местни избори.“

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук