Лилана
на снимката: Лиляна Деянова - Лилана

Лиляна Деянова, по-известна със сценичния си псевдоним Лилана, остава в ареста, реши спецсъдът. Известната в миналото певица беше оставена под стража от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), който прие, че тя може да извърши престъпление и от дома си, съобщи Lex.bg.

Ново обвинение

Лилана е обвинена за участие в престъпна група за злоупотреби с еврофондове, данъчни престъпления и заплахи към шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ . Днес стана ясно, че прокуратурата ѝ е повдигнала още едно обвинение, свързано с представени неверни сведения в договори, за да получи от европейски фондове над 1,3 млн. лева. Документите били представени от управляваната от Деянова фирма „Нованор“ пред оперативна програма „Конкурентноспособност“.

Миналата седмица спецсъдът пусна Деянова под домашен арест, след като тя беше задържана в края на април. Председателят на АСНС Георги Ушев обаче заяви днес, че определението на спецсъда е немотивирано, защото се състояло от един лист, в който се съдържали предимно декларации, без да се обсъждат доказателствата.

Обвинение и за Ася Йончева

За да остави Деянова в ареста, втората инстанция се позова на показания на Ася Йочева, която също вече е обвиняема по делото. Йочева е близка с Деянова, като навремето двете съставяха дуета „Ел Ей“. Според прокуратурата Йочева е направила частични самопризнания. Съдът цитира думите ѝ, че тя получила оферта от Деянова да основе фирма „Телерайз“ за търговия със софтуер.

Йочева не можела да каже нищо, защото нямала такива умения, а фирмата нямала и работници. Съдия Ушев цитира думите на обвиняемата, че „през цялото време знаела, че става нещо нередно„, като Йочева заявила, че само подписвала договори, но мислела, че това е нормална търговска дейност. Така съдът стигна до извод, че вероятно Деянова е контролирала и фирмата на приятелката си, предаде Lex.bg.

И този състав на АСНС обаче беше категоричен, че обвинението за отправени заплахи с оставки към шефове на АПИ е несъставомерно, защото няма как Деянова и съдружникът ѝ Мартин Димитров да ги реализират, тъй като нямат тази власт. Съдът не откри доказателства и за извършени данъчни престъпления.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук