Китай

Нищо подобно не се е случвало в човешката история. Комбинацията от културни предпочитания, правителствени постановления и съвременни медицински технологии държавата с най-голям брой население в света е довела до дисбаланс между половете в континентален мащаб. В Китай има 30 милиона повече мъже от жени.

Последиците от наличието на твърде много мъже, които сега навлизат в зряла възраст, са мащабни: освен самотата, дисбалансът изкривява пазарите на труда, повишава нормата на спестяване в Китай и намалява потреблението, изкуствено завишава стойността на някои имоти и успоредно с това увеличава броя на насилствените престъпления, трафика на хора или проституцията на все повече места.

„В бъдеще ще има милиони мъже, които няма да могат да се оженят, и това може да представлява много голям риск за обществото“, предупреждава Ли Шужуо, водещ демограф в Xi’an Jiaotong University.

Защо Китай има повече мъже отколкото жени?

От общо 1,4 млрд. души население на Китай има близо 30 млн. повече мъже, отколкото жени – еквивалент на почти цялото население на Калифорния или Полша, които никога няма да си намерят съпруги и само в редки случаи правят секс. Официалната китайска политика за едно дете, в сила от 1979 г. до 2015 г., е огромен фактор за създаването на този дисбаланс, тъй като милиони двойки са били решени, че детето им трябва да бъде син.

В една култура, която исторически предпочита момчетата пред момичетата, тази политика води до принудителни аборти след разбиране на пола на детето и така до голям брой новородени момчета от 80-те години насам.

„Това създава проблеми на брачния пазар, особено за мъжете с по-малко социално-икономически ресурси“, казва д-р Му Женг от факултета по социология на Националния университет на Сингапур.

През 2016 г. правителството прекрати тази политика и разреши на двойките да имат две деца. Реформата обаче не успя да обърне тенденцията за намаляване на раждаемостта в страната, въпреки че непосредствено след нея се наблюдаваше двугодишно увеличение.

Последствията

  • Сред мъжете самотата и депресията са широко разпространени. Селата се изпразват. Мъжете се научават да готвят и да извършват други задължения, които дълго време са били поверявани на жените.
  • В Китай ергените яростно строят къщи, за да привлекат съпруги, а цените се покачват. Но иначе те не харчат, а това от своя страна подхранва огромния търговски излишък на Китай.
  • Трафикът на булки се увеличава. Чуждестранни жени се набират и примамват в Китай, което на практика създава подобни дисбаланси в съседните на Китай страни. Внос на булка

Какви са цифрите?

През 2019 г. възрастите с най-небалансирано съотношение между половете (мъже на 100 жени) в Китай са децата на възраст 10-14 години и 15-19 години. В тези две възрастови групи съотношенията между половете са съответно 119,10 и 118,39, което означава, че на всеки 100 жени се падат около 120 мъже, сочат данните.

Дисбалансът между половете ще доведе до намаляване на броя на браковете след 20-30 години, особено в отдалечените, селските и бедните райони, а също така ще доведе до намаляване на раждаемостта, казва пред „Global Times“ Пенг Сиже, директор на Центъра за изследване на населението и политиката за развитие към Университета Фудан.

Броят на населението, което може да сключи брак, е близък до този след 2000 г. Съотношението между половете сред хората на възраст 20-24 г. и 25-29 г. достигна съответно 114,61 и 106,65, което показва, че поне един от 11 мъже няма да може да се ожени за жена от същите възрастови групи.

Междунационалните бракове и потоците от хора в различни области и възрасти биха могли да бъдат начин за облекчаване на натиска върху брачния пазар, предлагат някои експерти.

През последните години дисбалансът между половете в населението на Китай се подобри, като разликата намаля от рекордните 40,08 млн. през 2006 г. до 30,49 млн. през 2019 г.

Според експертите подобрението се дължи на тенденцията към застаряване на населението и на усилията на Китай да се пребори с незаконното определяне на пола на плода, както и с незаконния избор на пол.

Данните показват, че през 2019 г. провинция Съчуан става единствената провинция, в която жените са повече от мъжете, като съотношението между половете е 96,7. Пенг обясни, че провинцията е с най-застаряващо население в Китай, тъй като е провинцията с най-голям отлив на млади работници към други провинции.

В Китай като цяло жените живеят средно с пет години по-дълго от мъжете. Като оставим настрана дисбаланса в другите възрастови групи, докато сред населението има повече възрастни хора, съотношението между половете ще се стеснява.

В Китай е незаконно определянето на пола преди раждането за немедицински цели или прекъсването на бременността заради предпочитания за пол. „За да се справим с дисбаланса между половете при раждане, от решаващо значение е да променим концепцията на хората за „предпочитания към сина“, отбелязва Пенг.

Положителен знак е, че през 2019 г. съотношението между половете на възраст 0-4 години в Китай е 113,62, което е значително по-ниско от 116,85 на възраст 5-9 години и 114,52 на възраст 0-4 години през 2018 г.

Решаването на проблема с дисбаланса между половете ще отнеме време. „Ще са необходими около 50-60 години, за да се разреши бавно дисбалансът между половете, формиран преди 20-30 години“, каза Пън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук