Лиз Тръс
На снимката: Лиз Тръс

Британският министър на външните работи Лиз Тръс ще замени лорд Дейвид Фрост, като главен британски преговарящ с ЕС след Брекзит.

Лиз Тръс ще запази ролята си като външен министър, докато продължава преговорите за Протокола за Северна Ирландия след оставката на министъра за Брекзит Дейвид Фрост. Депутатът Крис Хийтън-Харис ще бъде министър, отговарящ за Европа, съобщиха от „Даунинг стрийт“.

Депутатите в управляващата Консервативна партия са на противоположни мнения по повод на оставката на Фрост. Той посочи като причина за оставката си „загриженост за посоката, в която се движи правителството“. Дейвид Фрост информира с писмо премиера Борис Джонсън, че е загрижен от политиката за Ковид-19, призовавайки го да избягва крайните мерки. Торите, които споделят вижданията на Фрост, смятат напускането му за „пълно бедствие“. Други обаче считат, че това е шанс „да се рестартира копчето“ в преговорите с ЕС.

Лиз Тръс бе на страната на искащите оставане преди референдума за Брекзит през 2016 г. . Тогава тя твърдеше, че продължаващото членство в ЕС е от икономически интерес за Великобритания. По-късно обаче тя заяви, че ще подкрепи Брекзит, но ако бъде проведен отново референдум.

Главният европейски преговарящ Марош Шевчович заяви, че ще продължава да сътрудничи с Обединеното кралство в същия конструктивен дух по всички важни задачи напред, включително Протокола за Северна Ирландия.

Протоколът остава „ябълка на раздора“, откакто бе договорен в края на 2019 година, като някои бизнеси казват, че той прави по-трудно изпращането на стоки до Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук