Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че преговорите за Брекзит преминават към втората фаза на обсъждане на търговията, след като е оценил, че е постигнат „достатъчен напредък“ по сделката за развода, предаде „Ройтерс”.

„Комисията официално реши да препоръча пред Европейския съвет, че е постигнат достатъчен напредък по точните условия на развода“, каза Юнкер на ранна пресконференция с британския премиер Тереза Мей.

Тереза Мей, Юнкер

По думите му все още трябва да се свърши много работа.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни заяви, че споразумението напълно гарантира, че няма да има твърда граница между острова и Ирландия, след като Великобритания напусне ЕС.

„Сделката е потвърдена! Ирландия подкрепя преминаването към втора фаза на преговорите за Брекзит, след като осигурихме гаранции за всички на остров Ирландия – напълно подкрепящи споразумението от Добрия петък, мирния процес, икономиката на острова и гарантиращи, че няма да има твърда граница на остров Ирландия след Брекзит“, написа Ковъни в социалните мрежи.

От своя страна, британският премиер Тереза Мей каза, че ще продължи да управлява в интереса на всички в Северна Ирландия и ще подкрепи споразумението, което сложи край на десетилетия насилие в провинцията.

Препоръката на Комисията сега отива на срещата на върха на европейските лидери следващата седмица. Мей заяви, че очаква тогава да бъде одобрено официалното споразумение.

„Премиерът Мей ме увери, че има подкрепата на британското правителство. На тази основа вярвам, че сега направихме пробива, от който се нуждаем. Днешният резултат, разбира се е компромис“, посочи председателят на ЕК Юнкер.

Еврокомисията изрази готовност веднага да започне работа по втората фаза на разговорите, която се отнася за търговията и дългосрочните отношения с блока.

Комисията е удовлетворена от осъществяването на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области – правата на гражданите, диалогът относно Ирландия/Северна Ирландия и финансовото споразумение, се посочва в прессъобщение на институцията.

Тереза Мей, Юнкер

В документа е посочено, че правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС-27, ще останат непроменени след излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Освен това Комисията е гарантирала, че всички административни процедури ще бъдат лесни и евтини за гражданите на ЕС във Великобритания.

Що се отнася до финансовото споразумение, Обединеното кралство е приело, че ангажиментите, поети от ЕС, ще бъдат изпълнени от съюза, включително и от Обединеното кралство. По въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия Лондон признава уникалната ситуация на остров Ирландия и е поел съществени ангажименти за избягване на въвеждането на „твърда“ граница.

Свързана новина:

ИЗВЪНРЕДНО: Брюксел и Лондон се разбраха за Брекзит

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!