ФБР е предупредило през януари британската служба за контраразузнаване МИ-5, че британецът от либийски произход Салман Абеди е свързан с терористична групировка от северна Африка, съобщава в.“Дейли Мейл“. Абеди бе обявен за извършител на атентата от Манчестър миналата седмица.

По данни на американското разузнаване  Абеди принадлежи към северноафриканска терористична групировка с политически цели във Великобритания, информира изданието. Абеди бил в обсега на американско наблюдение още от средата на 2016 г., като в досието му има версия, че планира убийство на политик, но предположението не било потвърдено и разследването спряло.

В същото време британската полиция публикува две снимки на Абеди от охранителни камери в нощта на взрива и призова всички, които могат да дадат полезна информация къде е бил и какво е правил в дните преди нападението, да я предоставят на службите. Документираният в ден и час атентатор е с кафява бейзболна шапка, очила и черна грейка.

„Разследването напредва добре. Знаем, че едно от местата, където Абеди е отишъл, е апартаментът в центъра, от който е стигнал до „Манчестър Арина“, съобщава полицейско комюнике в Лондон. Разследващите смятат, че най-вероятно бомбата е сглобена именно в това жилище.

Според официалното полицейско съобщение комюникето вече е събрана  много информация за 22-годишния британец от либийски произход, включително за направата на бомбата, за свързани лица и преки помагачи, както и за финансирането на акцията. Полицията продължава да търси информация за движението и срещите на Абеди във времето след 18 май, датата на последното му влизане във Великобритания. Преди това той е бил в Либия, после и в Дюселдорф.

По случая работят около 1000 души. На следователите им е отнело два часа да установят самоличността на атентатора. От началото на разследването властите са арестували 13 души и претърсват 14 адреса, се казва в комюникето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук