На снимката: Руският двоен агент Сергей Скрипал

Британският съветник по национална сигурност Марк Седуил съобщи в писмо до НАТО, че руските служби са шпионирали бившия двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в продължение на поне 5 години преди извършеното на 4 март нападение.

„Имаме информация, показваща интерес от страна на руските служби спрямо Скрипал. Това може да се проследи най-рано до 2013-а година, когато имейл, собственост на Юлия Скрипал, е бил под прицела на хакер, част от Главно разузнавателно управление (ГРУ, военно разузнаване) на Русия”, написа Седуил. Сергей Скрипал е бил служител именно на ГРУ, преди да бъде съден в Русия.

По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини британския си колега Борис Джонсън за изкривяване на констатациите от разследването на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО).“Политици като Борис Джонсън отново се опитват да изкривят истината и да обявят, че изявлението на ОЗХО подкрепя изводите на Великобритания без изключение“, каза Сергей Лавров.

Британската полиция очаква възможността да разпита самия Скрипал, който, по данни от болницата, се подобрява. Дъщеря му Юлия вече бе изписана и бе отведена на секретно място. Първоначално прогнозата за възстановяване не бе добра. На базата на това, което казаха емигрирали в САЩ руски специалисти за предполагаемия химически агент, с който двамата Скрипал бяха отровени, се допускаше, че може би няма да се оправят. Сега изглежда най-вероятно да оздравеят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук