Великобритания трябва да се насочи към богатство, свързано с Кремъл, в отговор на отравянето на бивш шпионин, каза външният министър Борис Джонсън в неделя, преди посещението на международни експерти по химически оръжия.

„Когато хората са получили богатство чрез корупция и където можем да видим връзка с Кремъл, с Владимир Путин, възможно е да се иска обяснение за произхода на богатството и други санкции срещу тези лица“, каза Джонсън пред Би Би Си.

Технически експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще посетят Великобритания в понеделник, за да съберат проби от нервно-паралитичното вещество, използвано при нападението.

„Те ще бъдат изпратени до високо реномирани международни лаборатории, избрани от ОЗХО, за тестване с резултати, чието изготвяне се очаква да отнемат минимум две седмици“, се казва в изявление на външното министерство.

Джонсън каза, че правителството обмисля нещо подобно на американския „Закон Магнитски“, който беше приет през 2012 г., за да накаже руските официални лица, обвинени в нарушения на правата на човека.

Джонсън обвини руснаците в „самодоволен сарказъм и отричане“ в отговор на обвиненията и каза, че международната общност е зад Великобритания.

„Зловредното, разрушително поведение“ на Москва в международен мащаб е причината съюзниците да са „склонни да не дават на Русия полза от съмнението“, добави той.

Министърът обаче се изправи пред неудобни въпроси за мач тенис, който е изиграл със съпругата на бившия министър на Кремъл Владимир Чернухин, в замяна на дарение от 160 000 паунда за Консервативната партия.

Борис Джонсън определи като „смехотворни“ обвиненията на Русия, че в Англия се произвеждат вещества-убийци и добави, че „няма да отговаря на страна, която наистина си вярва, че е невинна“.

Британските медии съобщиха в неделя, че правителството има намерение спешно да прокара закони, които да позволяват изземането на активи във Великобритания, придобити с мръсни руски пари

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!