Джулиан Асанж
на снимката: Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж

Лондонският съд отказа освобождаване под гаранция на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, предаде АФП. Решението е в отговор на искането на адвокатите на Асанж да бъде освободен под гаранция в очакване на разглеждане на искането на американските власти да бъде върнат там.

Джулиан Асандж не може да бъде освободен под гаранция в очакване на разглеждането на молбата на американската прокуратура, която продължава да иска екстрадицията му в САЩ. Това съобщи на заседание на Уестминстърския магистратски съд в Лондон съдия Ванеса Барайцер.

„Убедена съм, че има сериозни основания да вярваме, че г-н Асандж няма да се яви в съда за разглеждането на молбата, ако бъде освободен днес. Затова той трябва да остане в ареста“, каза съдията, чиято реч можеше да се наблюдава дистанционно от журналисти.

Обвиненията

Асандж, обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г., се укриваше от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон, страхувайки се от екстрадиция. Сутринта на 11 април 2019 г. той беше задържан по искане на САЩ.

Оттогава Асандж е държан в затвора с максимална сигурност в Белмарш. Изслушването за екстрадиция започна на 2 май 2019 г. Малко след това американските власти обявиха, че са повдигнали нови 17 обвинения срещу Асанж за нарушаване на законите за шпионаж и разкриване на секретна информация. Ако бъде екстрадиран в САЩ, Асандж е изправен пред 175 години затвор.

На 4 януари съдия Ванеса Барайцер неочаквано отказа екстрадиция на Асандж на американските власти, а адвокатите от американска страна заявиха, че ще обжалват това решение.

На Асандж бе отказано освобождаване под гаранция с мотива, че преди това е нарушил условията за гаранция, съобщи от своя страна РИА „Новости“. Съдът отказа всички предишни молби на адвокатите му на същото основание.

Обжалването може да отнеме много месеци, ако не и над година.

Политическо убежище в Мексико?

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор предложи политическо убежище на основателя на „Уикилийкс“, след като британският съд отхвърли екстрадицията на журналиста в САЩ.

Международната организация „Репортери без граници“ призова вчера британските власти незабавно да освободят основателя на „Уикилийкс“. Представители на организацията смятат, че „този случай има политически характер и касае журналистиката и свободата на словото“.

„Дори ако основите на това решение не бъдат поставени под съмнение, то оставя място за по-нататъшно преследване по подобни причини и ще има ужасни последици за журналистите, занимаващи се с проблемите на националната сигурност“, се казва в изявлението.

„Репортери без граници“ отново призовава за незабавното освобождаване на Джулиан Асанж. Орагнизацията заяви, че ще продължи да наблюдава процеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук