Лозан Панов
На снимката: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се обяви против предложенията на новия правосъден министър за разследване и възможно предсрочно освобождаване на т. нар. „трима големи“ в съдебната система: главният прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Идеята, лансирана от Данаил Кирилов, предвижда приемане на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите т. нар. „трима големи“ в съдебната власт.

Според Панов и в момента законът предвижда възможност за предсрочно отстраняване на някого от тримата. Затова, според председателя на ВКС, с тези текстове по-скоро се търсело основание, а не законови предпоставки, предаде „Нова телевизия“.

Във вторник, във Велико Търново, коментар по темата направи и главния прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че това е механизъм, с който се дава възможност срещу „тримата големи“ да се води разследване и да се образуват дисциплинарни наказателни производства.

Днес Лозан Панов атакува директно главния прокурор като предрече „мракобесни времена“, защото Сотир Цацаров се целел в стола на главния съдебен инспектор.

Парламентарната група на ГЕРБ принципно подкрепя предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов, заяви депутатът от ГЕРБ и член на Правната комисия в парламента Анна Александрова.

„Доколкото сме запознати, ще бъде свикан Съвет на съдебната реформа, на който ще бъдат обсъдени и чути всички гледни точки. За нас е изключително важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема. Да се чуе мнението на хората от съдебната власт, от неправителствения сектор, както и на колегите от парламента, след което ПГ на ГЕРБ ще гласува“, подчерта още Александрова.

„Подкрепям една такава идея. Тя е част от препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК. На база на срещи с нейни представители с Правна комисия, ние знаем за това изискване и смятам, че това е навременно действие на новия министър на правосъдието“.

Това заяви заместник-председателят от Правната комисия и депутат от „Обединени патриоти“ Христиан Митев в кулоарите на парламента. Той допълни, че очаква да види конкретни текстове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!