Лозан Панов
на снимката: Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се е срещнал с президента Румен Радев в сряда. На срещата Панов е настоял за промени в Конституцията, касаещи правомощията на главния прокурор.

За разговора Панов разказа на кратко днес пред журналисти. Според него в момента има дисбаланс, защото „главният прокурор е този, който задава всякакви стандарти, които постоянно се променят“.

„В момента има дисбаланс в съдебната власт, главният прокурор с оглед неговата безконтролна власт задава и осигурява стандартите, които се променят. А центърът би трябвало да е съдът, той олицетворява съдебната власт и негово е централното място. Законодателните промени, които се правят периодично в устройствените и процесуалните закони, още повече затвърждават позицията на главния прокурор”, коментира Панов.

Панов напомни факта, че никой до момента не е променил това положение. И допълни, че все още не е създадена процедура за разследване на главния прокурор при съмнение за извършено престъпление.

Според председателя на ВКС са необходими промени в Конституцията, но въпросът е дали е нужно свикването на Велико народно събрание или и обикновеното може да го направи.

Председателят на ВКС и президентът говорили също и за това как е конструиран Висшият съдебен съвет и как промените от 2015 г. – когато съветът бе разделен на съдийска и прокурорска колегия, са били добре замислени, но реализирани минимално, обсъдили са и медийната среда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!