Шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев да бъде наказан заради делото „Иванчева“- това поиска председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Ушев е нарушил Закона за съдебната власт, като е изискал от съдия Иво Хинов, който гледа делото за подкупа, да изпрати по-бързо материалите в неговия съд. Освен това, без да спази сроковете, предвидени в НПК е образувал дело, заради решението му да пусне обвиняемите Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест, се казва още в мотивите на ВКС.

Панов влезе в сблъсък с прокуратурата и съдии от апелативния спецсъд в края на миналата година, защото разпореди проверка на действията им по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. По това време двете бяха задържани от осем месеца, а мярката им беше висяща. Съдия Иво Хинов ги беше освободил под домашен арест, но се чакаше окончателното произнасяне на втората инстанция по въпроса.

Тогава трима прокурори изпратиха писмо на Ушев, с което предложиха делото да не се дава за проверка, докато апелативният съд не се произнесе окончателно с опасението, че в противен случай проверката ще повлияе върху независимостта им. Материалите все пак бяха дадени и тримата върховни съдии, изпратени от Панов – Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева – успяха да ги проверят.

В доклада си те констатираха, че втората инстанция не е изчакала необходимите седем дни, указани в НПК, и е спряла освобождаването на двете още същия ден, в който е било постановено, без дори да разполага с пълния протокол от заседанието, в което съдия Хинов ги освободи.

Според Панов подобна намеса на по-горната съдебна инстанция в работата на по-долната, е незаконна. Ушев е „допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса“. Другото нарушение е неспазване на срока, твърди председателят на ВКС. Законът изисква 7-дневен срок, в който страните по делото трябва да си разменят книжа и да се провери тяхната редовност.  Решение по предложението на Панов трябва да вземе съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Досега обаче съветът е показал, че не е склонен да приема предложенията на председателя на ВКС.

В средата на декември ВСС възложи на инспектората си да провери действията на самия Панов. Причина за това стана писмо от съдии от апелативния съд, ръководен от Ушев. Те поискаха ВСС да се произнесе дали с назначената проверка Панов не е накърнил тяхната независимост, тъй като тя е извършена преди окончателното произнасяне за ареста на Иванчева и Петрова. Т.е. съдиите се оказаха на едно мнение с прокурорите по този въпрос. Досега инспекторатът не е излязъл с резултати. Проверката обаче може да има сериозни последици – ако инспекторите установят, че Панов е накърнил съдийската независимост, може да се стигне дори до процедура по отстраняването му от поста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук